Folkpool Spabad

Tips för dig som drömmer om spabad hemma

Ett spabad förgyller vardagen på många sätt. Att krypa ner i ett varmt spabad är lika härligt och välgörande oavsett tid på året. Många drömmer om att investera i ett spabad hemma och här går vi igenom saker att tänka på inför köpet, som utformning, placering och energiförbrukning.

Planera och ta hjälp

Fundera på vad som är viktigt för dig. Vill du umgås med dina vänner runt och i ditt spabad eller vill du njuta av lugna stunder själv? Med en öppen layout på spabadet får du många sittplatser för fler, eller vill du hellre satsa på bad med liggsäte som innebär färre platser.

Besök gärna en spabutik som visar flera olika modeller och märken av spabad. Ta chansen och provsitt spabadet och få en känsla för komfort, sittdjup och benutrymme.

Behöver du hjälp att hitta rätt spabad för dig? Se Folkpools spabadsmodeller här.

Största sittdjupet är inte samma sak som det bästa sittdjupet, rätt sittdjup innebär att vattennivån bör vara över axlarna. Rätt sittdjup är individuellt och därför har ett spabad ofta olika sittdjup i sina säten.

– Det räcker inte att läsa mått på en hemsida. Utvändiga höjden är inte samma sak som invändiga sittdjupet. Spabadet ska du leva med länge så det är viktigt att du hittar rätt modell som passar dig, säger Magnus Holgersson på Folkpool.

Placering av spabad

Har du en tomt med fin utsikt? Då kanske det avgör rätt placering ditt spabad. Tänk på att om du placerar spabadet i närheten av huset får du bättre möjlighet till spontana bad – även på vintern.

Vill du veta var spabadet passar i din trädgård – testa Folkpools AR-funktion här.

– Du behöver egentligen bara en jämn yta att placera spabadet på, en yta som klarar badets belastning. Oftast fungerar befintligt trädäck eller yta med marksten bra. Annars är det bara att göra platsen redo med makadam, berättar Magnus.

Hur mycket energi förbrukar ett spabad?

Med en stigande elpriser och ständigt aktuell klimatfråga går det inte att prata spabad utan att prata om energiförbrukning. Snittförbrukningen för ett spabad brukar ligga på cirka 3 000-4 000 kWh om året, om du badar en gång i veckan. Slår du ut energiförbrukningen på 10-15 år så blir det stora skillnader i kronor sett till driftkostnad.

Klicka här för att läsa mer om testresultat på spabad från Folkpool.

Flera faktorer påverkar energiförbrukningen, exempelvis hur ofta och hur länge man badar, geografiskt läge, hur spabadet är byggt och isolerat samt vilken typ av cirkulationspump som används för filtrering. En viktig faktor för låg energiförbrukning är att man har ett bra termolock.

De flesta spabad som säljs nuförtiden är bra isolerade men det förekommer skillnader. Varje spatillverkare har sin egen teknik för att uppnå bästa resultat i energiförbrukning.

För att få fram oberoende tester på vad baden verkligen drar har Folkpool genomfört energitester hos mätinstitutet RISE. Det ger en korrekt bedömning av spabadets energiförbrukning. Välj därför ett spabad med dokumenterad energiförbrukning som kan visa en rapport med oberoende testresultat.

Tänk på att köpa spabad från en etablerad leverantör som kan erbjuda support, service och reservdelar även i framtiden, säger Magnus Holgersson.

Har du fler frågor spabad och kanske vill provsitta? Klicka här för att hitta din närmaste Folkpool-butik.

Detta är Folkpool:

Folkpool har levererat pooler sedan 1968 och var bland de första som började sälja spabad i Sverige. Med rikstäckande försäljning och service genom auktoriserade återförsäljare, finns Folkpool med butiker på cirka 30 orter runt om i landet.


Detta är en annons från Folkpool.