Kökstrender på IKEA – så planerar du köket

Sponsrat innehåll av IKEA


Här är årets kökstrender från IKEA

Trä, uttrycksfull design och en sober färgskala är några kökstrender som ser ut att bli stora under året. Här går vi igenom nya köksfavoriter på IKEA, och ger dig bästa knepen för en lyckad köksrenovering.

En av de största kökstrenderna i år handlar om ett växande behov av en mer uttrycksfull inredning, berättar Carolin Löfstedt, sortimentsansvarig för kök på IKEA Sverige. Det gäller framförallt textilier, som mattor och gardiner, porslin, tavlor och väggkulörer, som gärna får sticka ut i trevliga färger och mönster. 

Vill du ha hjälp med köksplaneringen? Läs mer här.

– Framför allt vill man visa upp sin personliga stil med detaljer som sticker ut och ta ett steg bort från den vanliga och ”normala” designen. Den lugna färgskalan på köksluckor och bänkskivor fortsätter dock att trenda, berättar hon. 

RÅSKOG rullvagn – klicka här för att veta mer.

Trä har vi sett mycket i inredningen de senaste åren, och det ser ut att fortsätta. Dels som en stor del av inredningen, men även i köket. Den senaste nyheten från IKEA, FORSBACKA, är en köksserie i varm ekfanér med ramluckor som skapar en klassisk och tidlös känsla. Dessutom är serien extra slittålig, vilket gör den till en toppeninvestering. 

– Trenden med de enkla och avskalade träköken fortsätter in i 2024, och gärna i kombination med andra naturmaterial som stärker stilen, fortsätter Carolin. 

Klicka här för att veta mer om FORSBACKA dörr.

Så planerar du köket

När du börjar planera för att göra om ditt kök stort som litet så är det viktigt att först utgå från funktionen i köket, skapa en bra arbetsplats mellan vatten, spis och kyl – den så kallade arbetstriangeln. 

– Du ska aldrig hamna någonstans i köket och fråga dig själv varför du står där, utan allt ska ske naturligt. Från det att du hämtar löken ur skålen, till att du hackar den och sedan lägger ner den i stekpannan.

Se till att ha bra arbetsytor där du kan förbereda maten. En bra organiserad insida där var sak har sin plats, för ökad smidighet i köket. Se till att ha de saker du ska använda i köket och att de får ta den plats de behöver. Tycker du om att baka se då till att din bakmaskin har en bra placering i köket, med närhet till skafferivaror som enkelt nås via bra förvaring. 

Klicka här för komma till FORSBACKA vitrindörr.

Få hjälp av en köksspecialist kostnadsfritt på IKEA

Att planera köket på egen hand kan vara utmanande, särskilt om det är första gången eller om det är i ett nytt hem. IKEA hjälper dig gärna med köksplaneringen. Deras köksspecialister hjälper dig med din planering, utifrån dina drömmar och behov. Boka ett planeringsmöte idag och välj om mötet ska ske online, i ett varuhus eller hemma hos dig – så är du snart igång med ditt nya projekt!

– Fundera över vilken typ av kök som passar din nuvarande livssituation bäst och ta hjälp av en köksspecialist på IKEA som kan råda dig till de material och funktioner som passar dig bäst, säger Carolin. 

Du kan även använda planeringsverktyget på IKEA.se för att planera ditt kök. Vare sig du skissar upp ditt kök online, eller bokar ett kostnadsfritt möte med en köksspecialist hemma eller i ett varuhus, får du en ritning där den totala kostnaden finns med. 

Vill du ha hjälp med köksplaneringen? Läs mer här.


Detta är en annons från IKEA Sverige. Läs mer om dem här.