Riksbyggen Bro Trädgårdsstad

 

Bro Trädgårdsstad är framtidens boende

I den nya stadsdelen Bro Trädgårdsstad strax utanför centrala Stockholm utvecklar Riksbyggen hållbara boenden med delningsekonomi i fokus.
– Det är ett av de modernaste stadsbyggnadsprojekten som växer fram just nu i Sverige och där delningsekonomin är med från början, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Bro Trädgårdsstad är en ny, naturnära stadsdel i Upplands-Bro strax norr om Stockholm. Här, med Mälaren runt knuten, bygger Riksbyggen bostäder med fokus på hållbarhet och gemenskap.

– I nyplanerade Bro trädgårdsstad gör vi en av Riksbyggens största bostadssatsningar när vi planerar för nära 1 000 lägenheter och stadsradhus med småstadskaraktär. Här finns perfekta pendlarmöjligheter till Stockholm city, men också nära till vild natur och många fritidsaktiviteter i odlingslandskapet, säger Mathias Sandberg, konceptchef Riksbyggen Bostad. 

Klicka här om du vill veta mer om Brf Odlingslunden i Bro Trädgårdsstad.

Med delade kostnader, delat ansvar och delat användande genomsyrar idén om gemensamt ägande hela Trädgårdsstaden. Här kommer du bland annat kunna boka elbil och cykel, låna borrmaskin eller industridammsugare i verktygs-poolen och ta hjälp med service i lägenheten. 

Brf Odlingslunden

Framtidens bygdegård byggs i Bro

En central samlingsplats i Bro Trädgårdsstad blir den moderna bygdegården Gläntan. Här kommer samtida och framtida Bro-bor kunna mötas, umgås och dela prylar med varandra.

Det är den internationellt renommerade arkitektbyrån Snøhetta som fått det prestigefyllda uppdraget att rita och designa Gläntan. Snøhetta är bland annat kända för Oslos operahus, nationalbiblioteket i Alexandria, Europas första undervattensrestaurang Under i Bålby och vildrenpaviljongen Tverrfjellhytta i Dovrefjell. I Trädgårdsstaden i Bro har de arbetat med teman som social sammanhållning och närhet till naturen. Inspirationen är särskilt hämtad från känslan av att befinna sig mitt i skogen och det vackra ljusspelet man kan uppleva mellan trädstammarna där.

Vill du veta mer om Bro Trädgårdsstad? Klicka här.

– En glänta är en plats där skogen öppnar sig och vandraren slår läger. I vår version är Gläntan en modern bygdegård som ska ge samma härliga känsla, säger Rune Grasdal, Senior Architect på Snøhetta på huvudkontoret i Oslo.

Gläntan kommer även att fungera som en mötesplats för besökare som vill upptäcka den nya stadsdelen under byggtiden.

Gläntan

Hållbarhet är alltid centralt i Riksbyggens bostadsbyggande men märks kanske lite extra i just Bro Trädgårdsstad. Marken som grävs upp kommer användas på odlingsytor inom området. I odlingsområdena odlas samtidigt växter, buskar och träd som sedan planteras in i de nya bostadskvarteren. På så sätt minimeras transporter och träd, buskar och bra odlingsjord kan återanvändas.

Mathias Sandberg, konceptchef Riksbyggen Bostad. 

Sveriges första matträdgårdsstad

I ett samarbete med lokala aktörer skapas även möjlighet för de boende att själva odla grönsaker och örter.

– Bro Trädgårdsstad är landets första kommunala planerade matträdgårdsstad. Vi restaurerar 6 000 kvadratmeter gammal åkermark för grönsaksodling alldeles intill våra nya bostäder. Med stadsodling får vi både en trevligare bostadsmiljö, färska närproducerade grönsaker på bordet och en växande gemenskap i Bro, säger Mathias Sandberg avslutningsvis.

Vill du veta mer om Bro Trädgårdsstad – läs mer här.


Detta är en annons från Riksbyggen.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.