Folkpool miljövänlig pool

Så bygger du en miljövänligare pool

Under det senaste året är det många som förverkligat sin pool-dröm och intresset är större än någonsin. Men det finns några myter om pool, dels att det är jobbigt att bygga men också att pool är krångligt att sköta och drar mycket el. Med dagens teknik och miljösmarta material går det att bygga hållbara och energisnåla pooler, menar Magnus Holgersson på Folkpool.

Att bygga pool på tomten är ett relativt stort projekt, så det gäller att tänka till och planera innan bygget börjar – särskilt om du vill bygga en hållbar pool. Ett bra första steg är att samla inspiration, spara bilder och skriva ner dina tankar om din drömpool. Det andra steget är att kontakta en poolleverantör med stor erfarenhet.

– Kontakta en erfaren poolsäljare så kan ni tillsammans gå igenom dina önskemål och din trädgårds förutsättningar. Då får ni tillsammans fram det bästa underlaget för en offert. De flesta väljer en helhetslösning där allt ingår, men är du händig kan du göra vissa delar själv, säger Magnus.

Vill du komma i kontakt med Folkpool? Klicka här för att hitta din närmaste butik.

Träpoolen – en hållbar och beprövad poolkonstruktion

Allt fler väljer att göra miljömedvetna val i vardagen, så även när det kommer till poolbygget. Ett bra exempel på ett hållbart och medvetet val är Quadra träpool, en robust konstruktion som passar alla tomter. 

Pooler med stomme i tryckimpregnerat trä har funnits i Sverige sedan 60-talet och är fortfarande bland de mest populära poolkonstruktionerna på marknaden.

– Trä ger en låg energibelastning vid produktion och vid återvinning ger den även energi tillbaka. Dessutom kan du välja miljövänligt trä med lång hållbarhet även om du väljer en impregnerad träprodukt. De träskyddsmedel som Folkpool använder är godkända av kemikalieinspektionen i enlighet med EU:s höga krav, berättar Magnus Holgersson.

Vill du veta mer om Folkpools Quadra – läs mer här.

Förutom den hållbara konstruktionen som står emot såväl fukt som marktryck får du med Quadra även ett bra isoleringsvärde i jämförelse med plåtpooler, vilket är viktigt för en låg energiförbrukning.

En annan populär poolkonstruktion med låg energiförbrukning i Folkpools sortiment är Thermopool Dura. Det är en stark konstruktion med extra bra isolerande egenskaper, men som kräver lite längre byggtid.

Themopool med högisolerande förmåga – läs mer här.

Skön värme till låg kostnad

Många som bygger pool väljer en effektiv poolvärmepump som håller värmen till en låg kostnad. När poolvärmepumpen jobbar under gynnsamma förhållanden, då det redan är varmt utomhus, blir den extra effektiv. Ett bra exempel på det är de nya inverterpumparna som ger sex gånger värmeeffekt tillbaka för varje kWh de drar.

Ytterligare ett tips är att satsa på en bra pooltäckning som hjälper till att spara värmen, bäst är pooltak som tar vara på solens värme, likt ett växthus.

Så här bygger du din egen drömpool.

Hösten är bästa tiden att bygga pool

Många väntar med att planera och bygga sin pool till vår och tidig sommar. Det är en hektisk tid för många entreprenörer vilket kan leda till väntetider, därför kan det vara bra att man börjar sin planering och byggnation tidigare.

Till skillnad från vad många kanske tror är hösten en bra tid att bygga pool på, dels för att tomten inte används i samma utsträckning som på sommaren samt att det också oftast är bättre kapacitet för att få hjälp med byggnation av poolmontörer under hösten, förklarar Magnus.

– Slutligen vill jag tipsa om saltklorinatorn, som rengör effektivt och gör vattnet behagligare för hud och ögon att bada i. Om du använder en saltklorinator behöver du inte längre köpa klortabletter. Detta borde alla poolköpare ha, menar Magnus.

Läs mer om salklorinatorer här.

Blev du inspirerad och känner dig sugen på att bygga din egen drömpool? Testa poolbyggaren här.


Sponsrad artikel av Folkpool.