K-Rauta platsbyggd odlingslåda

5 enkla steg: Så bygger du en odlingslåda

Pallkragar i all ära men det är något visst med att bygga något själv. I den här artikeln går vi igenom med K-Rauta hur du kan bygga en egen odlingslåda till trädgården. Ett enkelt projekt att ta från idé till färdigt resultat – även för den ovana hemmasnickaren.

Att bygga en odlingsbänk är ett perfekt helgprojekt för trädgårdssäsongen och komponenterna är lätta att få tag på. Här går vi igenom hur du går tillväga. 

Behöver du köpa virke till bygget? Klicka här.

Steg för steg – så gör du 

1. Börja med att bygga en ram av tryckimpregnerade virke. Sätt en regel i varje hörn för att stabilisera lådan och kunna bygga på höjden. Därefter borrar du fast sidoplankorna. Säkerställ att ramen blir rak med hjälp av ett vattenpass. 

2. Det kan krävas lite grävande för att få hela stommen i samma nivå. Därför kan det vara bra att lägga plattor under stommen, dels för att få underlaget jämnt, dels för att odlingslådan inte ska sjunka ner och bli ojämn med tiden

3. Med tryckimpregnerat virke så kan det vara bra att använda en separationsduk på insidan av odlingsbädden mot jorden. Detta för att virket inte ska ruttna och för att impregneringen inte ska nå växterna. 

Klicka här om du vill vill se K-Rautas utbud av mark- och fiberdukar.

4. Vill du ta din odlingslåda till nya höjder? Att ha olika nivåer på odlingslådorna är både snyggt och kan skilja av odlingarna på ett praktiskt sätt. Då kan du exempelvis göra den stora lådan tre sidoplankor hög och den mindre två sidoplankor hög.

5. Sist men inte minst ska lådan fyllas med jord, ett tips är då att ta vara på jordmassorna från utgrävningen och sedan toppa med jord av bättre kvalité.

Vill du skapa en fin miljö runt de färdiga odlingslådorna kan du exempelvis täcka marken runt odlingslådan med markduk och därefter lägga singel ovanpå. Ett annat tips är att addera ett bevattningssystem för dina odlingar, så att de klarar sommarvärmen.

Behöver du ett bevattningssystem? Klicka här för att se K-Rautas utbud.

Det här behöver du: 

  • Tryckimpregnerat virke 45×145 
  • Reglar, till hörnen. För odlingslådorna på bilderna användes 45×70. 
  • Träskruv 5×80 för utomhus 
  • Plast 
  • Markduk 
  • Jord 
  • Singel 

Vill du köpa färdiga pall- och odlingskragar? Klicka här.


Detta är en annons från K-Rauta.