Viva-riksbyggen

Projektet som flyttade fram gränserna

Bostadsprojektet Brf Viva i Göteborg är ett Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt någonsin. Med en blandning av smarta lösningar, höga krav och gamla bussbatterier har Brf Viva blivit något helt unikt.

2019, i en brant sluttning i Göteborg, stod Viva klart. Sedan har dess har bostadsprojektet fått flera prestigefyllda pris, bland annat Årets Bästa byggnad av Göteborg Stad, Årets miljöbyggnad i Sweden Green Building Awards 2019, Kasper Salin-priset och projektet hyllades då Riksbyggen blev Årets bostadsutvecklare på Hemnets egen gala Guldhemmet 2019.

Men arbetet med Viva började långt innan det var dags för att dela ut priser. Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen, förklarar att projektet från början hade målet att vara Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt. Ribban sattes högt från början.

– Det gav oss lite tidspress och blåslampa, säger han och fortsätter.

– I slutändan var Viva en stor laginsats där vi flyttat fram gränsen för hur man kan använda innovativa lösningar för att bygga hus som är hållbara. Ibland fungerar det inte att bara prata om hur man kan göra, utan man måste realisera det. Viva är ett bra exempel på det, säger Martin Lundblad.

Läs mer om hur Riksbyggen arbetar med olika hållbarhetslösningar.

Charlotta Brolin, Hållbarhetsspecialist på Riksbyggen och Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Del av innovationsplattform

Riksbyggen går i bräschen för att bygga bostäder med ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. För att uppfylla detta har ett antal hållbara delprojekt utvecklats i innovationsplattformen Riksbyggen Positive footprint housing, PFH, som implementerats i Brf Viva. PFH samlar tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar stads- och bostadsutveckling.

Läs mer om Riksbyggen Positive footprint housing här.

– Arkitekturen är otroligt genomtänkt med hur allt är placerat för att underlätta att grannarna ska kunna träffas och umgås. Allt är byggt i en brant slänt, vilket gör upplevelsen av husen dramatiskt.

Martin pekar på faktumet att det skulle ha varit en utmaning av att bygga ett ”vanligt” projekt på platsen. Att skapa ett innovationsprojekt likt Viva i branten beskriver han som ”otroligt häftigt”.

Visste du att…

Brf Viva är byggd med klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2 Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär till exempel en energianvändning på bara 65 procent av gällande byggregler samt att höga krav på inomhusmiljö och materialval har uppnåtts.

Läs mer om hur Riksbyggen bygger hållbart.

Vivas batterilager består av bussbatterier som inte längre hade kraft nog att driva bussar.

Kunskap som förs vidare

Charlotta Brolin är Hållbarhetsspecialist på Riksbyggen, hon berättar att Riksbyggen lärt sig massor sedan Brf Viva stod klart 2019. Och kunskapen fortsätter att flöda in. Just förståelsen för hur de boende i Viva anpassat sig till olika lösningar är viktig kunskap som tas vidare in i nya bostadsprojekt.

– Vi fått mycket kunskap kring hur mobilitetslösningar används av de boende, exempelvis en elbilspool eller cykelpool. Vi har också fått mycket kunskap kring hur energisystem kan effektiviseras, förklarar hon.

Hitta din nya bostad hos Riksbyggen – se deras bostäder som är till salu här.

Bussbatterier lagrar energi

Brf Viva har något så unikt som 14 gamla bussbatterier i ett lagerrum. Batterilagret består av bussbatterier som inte längre hade kraft nog att driva bussar, men som tillsammans skapar ett kraftigt och välfungerande batterilager för att lagra solel. Enligt beräkningarna kommer föreningen att tjäna 30 000 – 40 000 kronor per år och en stor del av året är Viva helt självförsörjande på el. 

Batterierna kommer från Volvo-bussar och idén kring att använda dem i Viva för att lagra solel kom under en workshop med fordonstillverkaren. Batterilagret är ett bra exempel på ekonomisk hållbarhet, en lösning som hjälper både miljö och plånboken.

– Det är ett bra exempel på hur energi kan användas på ett effektivt sätt för att kunna kapa dyra effekttoppar då elen är dyrare. Då kan föreningen använda energin som lagrats i lagret, säger Charlotta Brolin.

Mobilitet och tvättstugor

Hållbarhet är både stort och litet där Viva är ett praktexempel på det stora i form av genomförande, planering och produktion. Men det är viktigt med det lilla också som innebär enkla möjligheter att leva hållbart i vardagen, som ett bilfritt liv och att kunna källsortera på ett effektivt sätt.

En detalj med Viva som Charlotta Brolin trodde skulle vara en vattendelare bland bostadsköpare är faktumet att det inte finns några parkeringsplatser. Men reaktioner var få och istället har de boende i hög grad anslutit sig till den bilpool (med elbilar såklart) och cykelpool som finns. I jämförelse med andra bostadsprojekt som Riksbyggen byggt har fler i Viva anslutit sig till bilpoolen.

Läs mer om hur Riksbyggen arbetar med olika hållbarhetslösningar.

En upplevelse

Viva är också ett socialt bostadsprojekt där stort fokus har legat på att skapa en miljö där de boende kan umgås och ha ett aktivt liv. En intressant detalj från innovativa Brf Viva är den stora tvättstugan med totalt 12 tvättmaskiner, som dessutom är självdoserande så inte för mycket tvättmedel används.

– Den har tagits emot väldigt bra av de boende. Tvättstugan har blivit en plats där de boende träffas, samtidigt som de tvättar. Ur ett hållbarhetsperspektiv är den gemensamma tvättstugan bra då färre maskiner tillverkas och underhålls jämfört med egen maskin i alla lägenheter, säger Charlotta Brolin.

I slutändan sammanfattar namnet Viva ­– att leva – hela upplevelsen av Brf Viva. Projektet är inte bara en tanke eller några exempel på hållbara lösningar, det är ett innovativt bostadsprojekt som inte bara ökat pressen på Riksbyggen själva, utan på alla bostadsutvecklare i Sverige.

Hitta din nya bostad hos Riksbyggen – se deras bostäder som är till salu här.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Möjlighet att ägna sig åt lokal odling.
  • Ekosystemtjänstanalys – produkter och tjänster som naturen skapar för oss människor, utan att vi betalar för det. Riksbyggen genomför sedan ett antal år tillbaka ekosystemtjänstanalys vid alla nybyggnadsprojekt. Helst ska vi hitta en nivå där vi når ett bättre resultat när vi är färdiga, än vad som fanns där innan. Riksbyggen Brf Viva var det första bostadsprojektet där analysen tillämpades.

Läs mer om brf Viva här.

Viva är också ett socialt bostadsprojekt där stort fokus har legat på att skapa en miljö där de boende kan umgås och ha ett aktivt liv.


Detta är en annons från Riksbyggen. Läs mer om deras hållbarhetsarbete här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *