Personligt och pyssligt hemma hos Lisa i Trädgårdsstaden

Personligt och pyssligt hemma hos Lisa i Trädgårdsstaden

På något som känns som den mest barnvänliga gatan i stan bor familjen Lisa Nilsson och Kjell Pettersson med barnen Åke 8 år och Bertil 3 år. Området heter charmigt nog Trädgårdsstaden och är faktiskt som en liten oas som osar både harmoni och lekfullhet, då husen, nybyggda till trots, har lite olika färg och form.

I en lägenhet om 4 rum och kök fördelat på två våningar, samsas tapeter med blommor och djurmotiv med lite retrocharm och en stor dos kreativitet. Tapeterna sitter inte bara på väggarna utan hänger i former som stjärnor och girlanger lite varstans i fönster och hyllor.

Hitta din drömtapet – klicka här för att se Boråstapeters kollektioner.

Lisa berättar att vid nyproduktion gör man som köpare olika materialval, de flesta är ganska standardiserade. Hemmet var därför helt vitt när de flyttade in. Långt ifrån hur det ser ut idag, tre år senare.

– Jag tycker verkligen man ska tänka tapet i nyproducerade hem, det är så smidigt. Men det är ganska svårt att göra materialval när man bara har en planskiss att gå efter.  Vi hade nog alltid tänkt tapet men kände att lägenheten fick byggas klart först. En del sa till oss att ”herregud, ska ni verkligen ge er på att tapetsera, ni har ju just flyttat in”. Men det var ju just det som var så fantastiskt. Alla väggar var rena och fina och vi slapp göra något underarbete alls. Det var väldigt tacksamt.

Att fixa hemma är ett familjeprojekt för Lisa Nilsson och Kjell Pettersson med barnen Åke 8 år och Bertil 3 år.

”I dag smäller man ju bara upp det”

Lisa har även haft tapeter i sina tidigare lägenheter och varje gång fått hjälp av sin pappa, som är en duktig tapetserare. Därför har hon inte lärt sig att själv tapetsera förrän nu.

– När jag växte upp var det ju mer avancerat att tapetsera, jag minns att pappa höll på med bordet, klistret och allt. Men nu med dagens tapeter, så smäller man ju bara upp det. Man löser det utan någon direkt erfarenhet, det är inte alls speciellt svårt och jag tycker man får ett sådant stort resultat.

Lisa fortsätter:

– Det kändes så självklart för oss att ha tapeter, det blir så mycket mer personligt och ombonat. Jag har fått frågan om man inte ska ha färre mönster på väggarna för att få det lugnare. Men jag håller inte med om det. Det blir harmoni ändå. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att blanda färg och mönster.

Det är enkelt att tapetsera – läs hur gör du här.

Så startade tapet-resan

När det kom till att välja tapeter till respektive rum började det med att en kompis till Lisa tipsade om den gula Berså II till köket.

– Hon sa att den skulle vara fin i vårt kök, och det var lite så vår tapet-resa startade, berättar Lisa och fortsätter:

– Därefter tapetserade vi Åkes rum med den med isbjörnarna som heter Polarn. Så vi hade dem två att förhålla oss till när vi gjorde de andra valen. Jag tycker att tapeterna kan harmoniera genom att man plockar upp lite samma färger i rummet intill, då kan ju faktiskt mönstren variera och det blir ändå harmoni, förklarar hon.

Pysselmästaren Åke

Åke visar stolt upp sitt rum och det visar sig att han är en riktig pysselmästare. Glitterlim, häftklamrar, pärlor och papper. I ett vips har han tillverkat både stjärnor, bokmärken och olika sorters teckningar som nästan mer är att klassas som konstverk. Lillebror Bertil visar stolt upp sitt pappersflygplan, vikt av en restbit av tapeten Thistle. Det flyger bra genom vardagsrummet.

Vardagsrummet var det sista rummet som Lisa och Kjell tapetserade.

– Vi satt i soffan och kände att vi kan bara inte ha det såhär vitt här. Det var en känsla jag fick. Vi hade målat hallen och var inne på att måla även vardagsrummet. Men det är något visst med tapet. Och Flora, den vi valde för vardagsrummet har faktiskt blivit något av en favorit.

Det är inte ofta vi ser tapet i badrum, men det gör vi i detta hem, en glad överraskning.

Upptäck Boråstapeters kollektioner – se dem här.


Detta är familjen Nilsson Pettersson

Lägenheten: 4 rum och kök fördelat på två våningar i Trädgårdsstaden på Hestra utanför Borås.
Här bor: Lisa Nilsson, 40 år, Kjell Pettersson, 42 år, Åke, 8 år och Bertil 3 år.
Gör: Lisa är ögonsjuksköterska på Södra Älvsborgs sjukhus och Kjell jobbar inom IT.
Bäst med tapeter: Att det blir så ombonat, personligt och mysigt och att det går smidigt att sätta upp.
Nästa projekt: Hallen på övervåningen.


– Vi kände att när vi hade tapetserat vardagsrummet själva och allt hade gått som en dans, så ville vi fortsätta. Vi hade ju en liten vit vägg i badrummet och rester över från sovrummet, så det gick av bara farten. Jag är så glad över det, det känns så himla trevligt, säger Lisa.

Ett kreativt behov

Hon är uppväxt med en konstnärlig mamma och tror att hennes pysselådra kanske kommer därifrån. Lisa har tidigare jobbat inom grafisk design och målat med både olja och akvarell.

– Jag har också gjort massa inbjudningar till dop och bröllop åt vänner. Barnen har alltid haft tillgång till papp, pärlor och pysselmaterial. Vi har liksom alltid hållit på. Papper och tapet är ett perfekt pysselmaterial. Jag är en sådan person som alltid spar på pappret och snörena på födelsedagskalasen, mina kompisar skrattar åt mig. Men jag har ett kreativt behov som behöver få komma ut förklarar hon.

Och det flyter nog lite i blodet. Det där med att pyssla och ha projekt. Medan Åke fortsätter med glitterlimmet visar Lisa upp nästa projekt.

– Jag har börjat att tejpa hallen. Jag tänkte först måla där men nu känner jag att jag nog vill ha en tapet, kanske randig eller rutig skulle vara fint här.

Hitta din drömtapet – klicka här för att se Boråstapeters kollektioner.


Detta är en annons från Boråstapeter. Läs mer om deras tapeter här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *