Boråstapeters unika arkiv

Boråstapeter tar fram det bästa ur arkiven

Med nya kollektionen Vårt Arkiv har Boråstapeter öppnat dörren till ett historiskt arkiv. Väl genom dörren har vackra och inspirerande mönster noga valts ut och samlats i en ny kollektion.
– Det är häftigt när vi tittar i arkiven. Det är som att se det med helt nya ögon varje gång, nästan som en ny förälskelse, säger Ingela Wingborg, designer på Boråstapeter.

Hur går man tillväga för att välja ut det bästa från ett imponerade arkiv fullt av tapeter och mönster som går över 100 år tillbaka i tiden? Ingela Wingborg är designer på Boråstapeter och förklarar att arkiven är fulla av mönster som är både vackra och tidlösa. I kollektionen Vårt Arkiv har Boråstapeter valt att lyfta fram några av de mest populära och älskade mönstren. Men hon är tydlig med att det inte är en historisk kollektion, snarare tvärtom.

– Vi har tagit avstamp i historiska mönster men anpassat dem för moderna hem och krav. I dag älskar många att ha mönster från 1920-talet i en nyproducerad bostad. Just intresset för historiska mönster är något vi sett växa sig starkt, säger Ingela.

Se mönstren i Boråstapeters nya kollektion Vårt Arkiv – klicka här.

Med Jane, som har sitt ursprung i 1970-talet, blandas stora mönster med djärva färgval.

Klätt svenska hem 

Boråstapeter har klätt svenska hem i många generationer. Därför har företaget kunnat ta fram en kollektion med mönster och tapeter som speglar utvecklingen av det svenska sättet att bo och leva. Kollektionen tar avstamp i 1840-talet med Acanthus – ett mönster som på sin tid trycktes varsamt med utskurna träblock. Tapeten har en vacker och behaglig färgskala som passar såväl moderna som mer traditionella hem.

– Det är faktiskt en av mina favoriter i kollektionen, säger Ingela och fortsätter.

– Den var väldigt exklusiv på 1840-talet, men har anpassats för att idag passa både moderna och traditionella hem. Det är häftigt att den är så populär än i dag.

Läs mer om Acanthus och de andra mönstren i Vårt Arkiv.

Samtid och sekelskifte 

Att intresset för inredning och arkitektur är stort i Sverige är ingen nyhet. I en undersökning genomförd på Hemnet svarade 45 procent av de tillfrågade att sekelskiftes-arkitekturen, 1870–1929, är den byggperiod som är deras favorit. Även funkisstilen, 1930–1959, gick hem hos Hemnets besökare. Men en sak som stack ut i undersökningen var att nästan 25 procent svarade att de tyckte bäst om samtidsarkitektur. Det är något som Ingela Wingborg också är inne på.

– Vi ser ett stort intresse för det gamla, men det innebär inte att man måste bo i en sekelskiftesvåning för att ha en Garbo på väggen, säger hon.

Garbo, som Ingela hänvisar till, är ett mönster från 1920-talet som lyfts fram i den nya kollektionen. Efter världskrig, spanska sjukan och svåra tider var människors längtan efter lyx och glamour stort. Garbo representerar tidsandan av det glada 1920-talet med sitt överdådiga och drömska uttryck, men fungerar lika bra nu som då. 

– I dag har vi många personliga vrån hemma, som en kontorsplats eller en myshörna, där vi vill sätta vår prägel. Oavsett om man bor i ett torp, en villa, våning eller lägenhet så finns det något i kollektionen som passar. Kollektionen speglar Boråstapeters själ tycker jag, säger Ingela.

Se mönstren i Boråstapeters nya kollektion Vårt Arkiv – klicka här.

Vildvin 1910-tal, Nocturne 1940- och 1950-tal samt Anita 1970-tal.

Kollektionen löper från 1840-talet till idag och lyfter fram tidsandan och förändringar under ett 1900-tal som innehöll allt från mörka världskrig till sprudlande framtidstro. Den mest moderna tapeten i kollektionen är Alicia, som representerar 2010-talet. Det är en tapet som originalmålades av Sissi Sundling 2015 och beskrivs som en ung klassiker. En samtida tapet för moderna hem, men också resultatet av en över hundra år gammal hantverkstradition.

Du som designer, vilken är din favoritdel av kollektionen?

– Jag tycker väldigt mycket om blom-och bladverksmönstren från 50-talet, Gråäng och Bladverk. Mjuka och enkla naturmotiv med ren mönsterbild, det tilltalar mig. Superfina i moderna bostäder och samtidigt så tidstypiskt, säger Ingela Wingborg, designer på Boråstapeter.

Se mönstren i Boråstapeters nya kollektion Vårt Arkiv – klicka här.


Detta är en annons från Boråstapeter. Läs mer om deras tapeter här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *