Grill och utekök med K-rauta

Äntligen börjar grillsäsongen!

Det är en speciell känsla att laga mat utomhus. Med rätt grill och ett härligt utekök kan du tillaga mer eller mindre vad som helst under bar himmel. I den här artikeln guidar K-Rauta till grillsommaren.

Det krävs inte många soltimmar innan lukten av grillat börja sprida sig bland uteplatser, altaner och balkonger i Sverige. Att grilla är lite av en svensk nationalsport, vilket ställer höga krav på grillar.

Hitta din nya grill hos K-Rauta – klicka här.

Vilken grill är du?

Det finns några riktlinjer att följa för att hitta den grillsort som passar just dig bäst. Exempelvis passar en gasolgrill bäst för den som grillar ofta och vill ha ett snabbt resultat. Många bostadsrättsföreningar tillåter gasolgrillar på balkonger vilket underlättar för grillkvällar även om du bor i lägenhet. En elgrill är också ett bra alternativ för balkonggrillaren.

En kolgrill passar den som vill grilla i lugn och ro och verkligen uppskattar hantverket i grillningen. En kolgrill passar lika bra för lite grillkorv efter en lång dag på campingen som för mer avancerad grillning. 

Om du är en riktig entusiast kan du använda en keramisk grill där du kan röka en bit kött i upp till tolv timmar. En keramisk grill kräver ett mindre luftflöde, vilket innebär att man kan grilla längre med mindre kol.

Vilken grill är du? Gör K-Rautas test här.

Kol, gasol eller keramik? Oavsett vilken grill du föredrar så har K-Rauta grillen för dig.

Inte bara grillen

Grillen, oavsett vilken du väljer, är en central del i uteköket. För att kunna tillaga och förbereda mat kan du bygga ett smart och funktionellt utekök med mycket arbetsyta. Du kan ta hjälp av en Projektplanerare på K-Rauta som guidarar dig genom projektet så att ritningar och materialval blir rätt från början.

Det finns inga rätt eller fel med utekök utan du gör projektet så stort, eller litet, som du vill. För dig som är sugen på ett sommarprojekt kan du bygga ett eget utekök och gjuta bänkskivan på egen hand. Läs mer i slutet av artikeln kring hur du gör.

För dig som hellre köper en färdig lösning säljer K-Rauta bland annat Brafab Bellacs flexibla stommar, tillverkade av vit- eller svartlackerat aluminiumstativ. Du får enkla lösningar för såväl trädgårdsarbetet som för att ta matlagningen ut till den gnistrande solen.

K-Rauta tipsar – gjut din egen bänkskiva

Steg 1:

Såga ut en form att gjuta igenom att använda formplywood. Gör den inte för tunn, då kan skivan lätt gå av. Ett bra mått att sikta på är 45 millimeter.

Steg 2:

Sätt samman formen och kontrollmät.

Steg 3:

Olja in formen, du kan använda vanlig matolja. Blanda betongen och fyll formen halvvägs upp till kanterna. Knacka lätt på formen med en hammare för att undvika luftbubblor och för att få betongen att verkligen rinna ut.

Steg 4:

Lägg armering i betongen och fyll på med betong upp till formens kant. Vänta fyra dagar innan du skruvar loss formen. Sen är det bara bygga klart och börja njuta!

Ett utekök gör att du kan laga mat under bar himmel. Sedan är det också väldigt snyggt!

Mer innehåll från K-Rauta

Experten tipsar om badrummet

Bygg en ny altan – steg för steg

Få till en levande uteplats


Detta är en annons från K-Rauta. Läs mer om deras produkter inom grill och uteplats här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.