Så bygger du din drömbastu

Så bygger du din drömbastu

Om det är något vi lärt oss de senaste 1,5 åren så är det att uppskatta hemmet. Vad är då bättre än en bastu hemma för att få lite lyx i vardagen? I den här artikeln guidar vi dig till hur du kan bygga en bastu.

Ett bastubad är något vi Nordeuropéer har uppskattat sedan medeltiden – vilket inte är så konstigt. Att basta kan ha många hälsofördelar, både fysiskt och psykiskt, visar studier. Framför allt ökar blodcirkulationen vilket gör att kroppen väcks till liv och har en positiv påverkan på allt från sömn till koncentration.

Men innan du kan njuta av hettan måste du bygga en bastu. Några grundregler är att en bastu med två lavar ska vara minst fem kvadratmeter stor och ha en takhöjd på 2,10 meter. Det är inte ovanligt att bygga bastun i samband med en relaxavdelning där du för att svalna efter bastun. Det är en social miljö där hel familjen kan umgås och bara njuta.

Kolla in K-Rautas bastusortiment.

Tänk på detta

När du bestämt dig för att bygga en bastu och var du ska placera den tänk på att ha bra lufttillförsel till bastun. Och ett smart tips är att undvika klinkergolv i bastun, då kommer du bränna fötterna när du ska ut från bastun. Mest populärt är ett klassiskt trallgolv som är både hållbart och bekvämt.

När du börjar väggarna är det viktigt att aluminiumfoliepapper som gör att värmen reflekteras tillbaka in i bastukammaren igen. Ovanpå ditt aluminiumfoliepapper lämnar du en luftspalt på cirka 20 millimeter och sen är det dags för träpanel. När du väljer trä, tänk på att furupanel släpper ifrån sig kåda när den blir varm. Gran är ett väldigt bra alternativ.

Vill du ha ett vedeldat eller ett elektriskt aggregat?

Välj rätt aggregat

Beroende på dina förutsättningar kan du välja mellan ett vedeldat och ett elektriskt aggregat. Ett vedeldat aggregat är trevligt på många sätt men det kräver att du har en skorsten.Om du saknar en skorsten är ett elektriskt aggregat att föredra.

Tänk på att det måste vara minst 110 centimeter mellan översta laven och taket, annars hamnar fötterna lägre än värmehärdens överkant. På K-rauta går det att köpa bastulav i asp eller al i färdiga moduler.

Boka en tid hos en Projektledare på K-Rauta – klicka här.

Testa en infraröd bastu

En storts bastu som vuxit i popularitet senaste åren är en infraröd bastu. Det innebär att bastun värms upp genom infraröd strålning och skiljer sig rejält från en traditionell bastu. Många jämför värmen med hur det är att vara i stark sol men till skillnad från en traditionell bastu behövs inte lika höga temperaturer för du ska få ”bastueffekten”.

I en traditionell bastu värms luften i bastun som i sin tur värmer dig, i en infraröd bastu värms du upp inifrån vilket stimulerar kroppen på flera sätt. Mjukare muskler och leder samt slaggprodukter som försvinner är några av hälsofördelarna som ofta lyfts fram i samband med infraröd bastu.

Hitta din bastu hos K-Rauta – läs mer här.

Sugen på ett bad?

För dig som är svag för hela spaupplevelsen kan en vedeldad badtunna vara perfekt för uteplatsen. På K-Rauta kan du bland annat köpa en badtunna från Kirami, med sin diameter på 170 cm rymmer den gott 4–6 personer. Den har också en extra vedkamin som hjälper till att snabbt och bekvämt värma upp badvattnet på bara två till tre timmar.

Kolla in K-Rautas bastusortiment.

Mer innehåll från K-Rauta

Experten tipsar om badrummet

Bygg en ny altan – steg för steg

Få till en levande uteplats


Detta är en annons från K-Rauta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *