Ett nytt sätt att äga en bostad

Välkommen till ett nytt sätt att äga en bostad

Allt fler unga har svårt att skaffa ett eget boende. Bostadsbrist och höga bostadspriser är två faktorer som stänger många unga vuxna ute från bostadsmarknaden. Men det finns krafter som vill förändra detta. Bostadsutvecklaren Riksbyggen har flera initiativ för att hjälpa unga hitta sitt första alldeles egna hem.

Långa kötider till hyresrätter, utmaningar med att få bostadslån och höga bostadspriser ställer till det för unga vuxna som vill in på bostadsmarknaden. Bostadsbristen för unga är långt ifrån ett storstadsproblem. 67 kommuner runt om i landet finns med på listan över orter med allvarlig ungdomsbostadsbrist, det visar en rapport från Riksbyggen. I stället för ett tryggt hem tvingas många hyra i andrahand, ofta till ockerhyror och med osäkra villkor.

Detta vill Riksbyggen ändra på.

Som en av landets största bostadsutvecklare är Riksbyggen en aktör som både kan och vill få in unga på bostadsmarknaden. Riksbyggen har tagit fram flera olika initiativ för att påvisa hur den negativa trenden faktiskt kan förändras – och de har ett redan fungerande exempel.

Läs mer om Riksbyggens arbete för en mer inkluderande bostadsmarknad.

Kvarteret Futura kommer att rymma två bostadsrättsföreningar samt en kooperativ hyresrättsförening, brf Lindholmsallén är först ut och försäljning av lägenheterna pågår.

Ett unikt kvarter

Kvarteret Futura i Lindholmshamnen är inte som alla andra bostadsprojekt. Med fokus på att få in unga vuxna på bostadsmarknaden har Riksbyggen skapat ett dynamiskt kvarter med olika boendeformer.

Futura kommer att rymma två bostadsrättsföreningar, där Brf Lindholmsallén är först ut. I Brf Lindholmsallén byggs 91 bostadsrätter som präglas av hög kvalitet och smarta lösningar. Som en del av bostadsrättsföreningarna kommer det erbjudas Riksbyggens nya lösning Hyrköp. Syftet med Hyrköp är att sänka tröskeln för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden.

Martin Lundblad, Sälj- & Marknadsansvarig på Riksbyggen i Göteborg, förklarar närmare.

– Det är en modell som riktar sig till personer som är under 35. Hyrköp innebär att du kan hyra en lägenhet med möjlighet att köpa den inom 5 år. Om hyrköparen inte köper sin bostadsrätt får personen bo kvar som hyresgäst, säger han.

Läs mer om hyrköp här.

Fakta: Vill ha ett statligt ungbolån

Riksbyggen vill att staten inför ett särskilt subventionerat bolån för unga. Detta skulle skulle underlätta inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.

Läs mer om varför Riksbyggen vill att staten inför ett ungbolån.

Flera olika initiativ 

Utöver Hyrköp kommer det också finnas en kooperativ hyresrättsförening i kvarteret Futura för personer som är 18–30 år. Den kooperative hyresrättsföreningen kommer att äga sin fastighet och alla boende behöver betala en upplåtelseinsats men den är lägre än vad en normal insats för en bostadsförening är. Det innebär att det blir lättare för personer med begränsad ekonomi att få tillgång till boende.

– Det kommer bland annat finnas en kollektivlägenhet där de boende mer eller mindre hyr ett rum med eget badrum och sedan delar det gemensamma köket och vardagsrummet. Det kommer vara ett häftigt och dynamiskt kvarter med människor i alla åldrar, säger Martin Lundblad.

Läs mer om vad en kooperativ hyresrättsförening är.

”Det kommer vara ett häftigt och dynamiskt kvarter med människor i alla åldrar”

– Martin Lundblad

Han pekar på social hållbarhet som en röd tråd som löper genom hela projektet där Riksbyggen vill få till möten mellan de boende och över generationer. I Brf Futura Götaverksgatan, ett projekt med 66 lägenheter, kommer det finns specifika ungdomsettor. En ungdomsetta har en betydligt mindre insats än en vanlig bostadsrätt, men har högre månadsavgift än övriga bostadsrätter i föreningen. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen till samma pris som lägenheten köptes för.

– Vi har gjort ett gediget dialogarbete med unga vuxna inför projektet, bland annat har vi använts oss av enkäter och runda bord-samtal. Det har handlat om att få en bra grund att stå på för att kunna göra det här på ett bra sätt.

Fakta: Bostadsformerna i kvarteret Futura

Khf Futura Clara 40 mindre lägenheter, varav 8 co­living.
De 40 bostäderna i Futura Clara upplåts med kooperativ hyresrätt. Upplåtelseformen innebär att den kooperativa hyresrättsföreningen äger och styr sin fastighet. Förvaltningen sker i samarbete med Riksbyggen.

Kollektivlägenheter (Co-Living) 
Åtta av de 40 bostäderna i den kooperativa hyresrättsföreningen är kollektivlägenheter. Det innebär att 8 mindre bostäder bestående av ett rum och eget badrum delar på kök och vardagsrum. Här bor man själv tillsammans med andra.

Brf Futura Lindholmsallén 91 lägenheter (1–4 rok)
Nio lägenheter i Brf Futura Lindholmsallén (1–2 rok) kommer att erbjudas med Riksbyggen Hyrköp för unga vuxna.

Brf Futura Götaverksgatan 66 lägenheter (1–4 rok)
Tre lägenheter i Brf Futura Götaverksgatan upplåts med mycket låg insats och högre månadsavgift än övriga bostadsrätter. Den som vill sälja sin ungdomsetta kan bara göra det till en annan ung vuxen i samma ålder till samma pris som hen köpt lägenheten för.

Läs mer om Riksbyggens hållbarhetsarbete här.


Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen. 

Detta är en annons från Riksbyggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *