Guide för blivande husägare

Guide för blivande husägare

Att köpa ett hus är en av livets största affärer och för många en dröm som går i uppfyllelse. Men husköpet kan också innebära en del oro för vad som kan gå fel. Nyckeln till en trygg upplevelse är att skaffa sig kunskap om allt som rör huset. Här reder vi ut vad du ska hålla ögonen på tillsammans med Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Lär känna ditt blivande hus

Kunskapsresan börjar redan innan du köpt huset. Själva valet av hus är kanske den enskilt viktigaste faktorn för en trygg och problemfri upplevelse. Börja med att lista dina önskemål för det hus du letar efter: pris, läge, hustyp, bostadsyta, antal rum och storlek på tomt. Vill du att ditt hem ska vara nytt och fräscht, eller äldre och med mer charm. När du börjar fundera på specifika objekt är det värt att undersöka om huset är beläget i ett väderutsatt område och hur inbrottsstatistiken ser ut i kvarteren runtomkring.

– Kunskapen om ditt blivande hus hjälper dig även att välja försäkringsskydd. Ett äldre hus kan innebära större underhållsbehov, varför du bör överväga ett starkare försäkringsskydd, menar Jenny Rudslätt.

Ifs villaförsäkring gör huslivet tryggare – läs mer här.

Finns det några vanliga fallgropar jag bör undvika? 
– Ja, det finns en hel del. Var till exempel uppmärksam på om en tavla eller en matta är placerad på ett udda ställe. Döljer de något betraktas ej felet som så kallat dolt fel. Stoppa också gärna in huvudet i diskbänksskåpet för att identifiera avvikande lukt, säger hon

Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.

Besiktiga huset för att upptäckta fel

Även om säljaren har en viss upplysningsskyldighet och ska informera dig som köpare om husets fel och brister är det inte säkert att det sker. Det är du som köpare som omfattas av undersökningsplikten och därför är det viktigt att alltid genomföra en besiktning inför köpet.

– Känner du att du har kunskapen själv ökar kraven på undersökningsplikten. Det är tryggare att välja att ha en annan part som gör utlåtandet, om det senare skulle visa sig vara något fel, säger Jenny Rudslätt.

Läs mer om besiktning och undersökningsplikt hos If.

Vad händer om du upptäcker ett fel först när du flyttat in? Ja, dolda fel är ett begrepp som ger de flesta husköpare kalla kårar. Det är större fel på huset som inte kunnat upptäckas av köparen, säljaren eller besiktningsmannen. Felet ska vara oväntat med hänsyn till husets pris, ålder och skick. Villaförsäkringar innehåller inte någon dolda fel-försäkring, utan en sådan tecknas via mäklaren när huset säljs.

I renoveringsivern kan problem och skador uppstå. Då kan ett bra försäkringsskydd hjälpa till.  

Flytta in med rätt villaförsäkring

Som husägare behöver du en villaförsäkring som gäller både för själva husbyggnaden och tomten. Ifs Villaförsäkring finns i tre olika nivåer – Stor Villa, Villa Extra samt Villa. Det gör det möjligt att anpassa försäkringsskyddet efter ditt behov. Oavsett vilken nivå du väljer på din villaförsäkring så är det viktigt att försäkringen börjar gälla den dag du får tillträde till huset.

– Om du flyttar mellan två bostäder som är försäkrade i If har du ett utökat skydd för lös egendom under själva flytten. Du bör dock alltid ha en villaförsäkring från tillträdesdagen, säger Jenny Rudslätt.

Tiden fram till inflyttningen är också ett bra tillfälle att gå igenom vilka abonnemang för tv, el och bredband som du vill flytta med. Jenny Rudslätt pekar även på vikten av att gå igenom hela hushållets försäkringar. En flytt till ett hus sker ofta när familjen växer och mycket i vardagen förändras. Utöver en villaförsäkring kan personförsäkringar ge ekonomisk hjälp om någon i familjen drabbas av sjukdom eller blir skadad.

Därför behövs personförsäkringar. Läs mer hos If.

Gör huset till ert hem

Den första tiden i ett nytt hus präglas ofta av förändring och lusten att göra om. Men mitt i renoveringsivern kan problem och skador uppstå. Då kan ett bra försäkringsskydd hjälpa till.  

– Villaförsäkringen gäller även när du renoverar, men vissa skademoment som exempelvis ”Otur” gäller inte om skadan har samband med att byggnaden renoveras. Det är också viktigt att tänka på hur du förvarar byggmaterial, verktyg och eventuella vitvaror när du renoverar. De ska vara inlåsta för att försäkringen ska gälla, säger Jenny Rudslätt.

De vanligaste renoveringarna, förutom uppfräschning av ytskikten, är att bygga om kök och badrum. För dessa är det extra viktigt att följa gällande bygg- och branschregler för att försäkringen ska gälla.

– I dagens kök är det ofta många vattenanslutningar till både armaturer och vitvaror. Därför ser vi en ökad mängd skador i kök. Att ha en synlig och lätt åtkomlig avstängningsventil är aldrig fel, säger Jenny Rudslätt.

Bra att tänka på vid renovering. Läs mer hos If.

Få huset att hålla länge

För att huset ska må bra krävs det kontinuerligt underhåll. I Ifs villaförsäkring, Stor Villa, ingår Huskollen – en kostnadsfri hälsocheck av huset som genomförs tillsammans med en byggnadsinspektör från Anticimex. Efter genomgången får du en skriftlig underhållsplan för just ditt hus och försäkringens omfattning fortsätter att gälla precis som innan Huskollen genomfördes. 

Så fungerar Huskollen med Stor Villaförsäkring hos If.

Tänk också på att skydda huset från inbrott. Har du larm är det bra om det är utanpåliggande, eftersom det avskräcker tjuvarna och uppmärksammar grannarna. Utomhusbelysning och kameror är också effektiva knep. Ett annat bra tips är att se om det finns en Grannsamverkan där du bor.

– Med en aktiv Grannsamverkan minskar du risken för inbrott betydligt. Som medlem i en Grannsamverkan i ditt område får du dessutom 1 500 kronor lägre självrisk på din villaförsäkring om du råkar ut för inbrott eller om något blir förstört eller stulet, säger Jenny Rudslätt.

Medlem i Grannsamverkan ger lägre självrisk vid villainbrott. Läs mer hos If.


Detta är en annons från If. Läs mer om If och deras Villaförsäkring här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *