Vårfixa huset med några enkla steg

Advertisement

Dags att måla fasaden

När våren och sommaren sakta men säkert börjar dyka upp är det något som vaknar inuti villaägare. Suget efter att bygga om, renovera och förbättra gör att villaägare förvandlas till hemmafixare. I den här artikeln har vi tillsammans med Beckers tagit från enkla tips kring hur du kan ge trädäcket nytt liv, fasaden ett nytt ansikte och fönsterdetaljerna ny glans.

Det första steget på hemmafixarens trappa är ofta fasaden. Det är lätt att tänka att en fasad mest ska se fin ut, men fasaden är det yttersta skalet som skyddar ditt hus från väder, vind och vatten. Med en välskött fasad förlängs husets livslängd och underlättar ditt husliv.

Beckers har tagit fram en ny täckfärg för träfasader, Perfekt Fasad Plus, som är skapad för att hjälpa villägare ta hand om sina hus. I färgen gömmer sig innovativ utveckling, framförallt inom hållbarhet.

Detta är Perfekt Fasad Plus – läs mer här.

Färgen är Svanen-märkt och Beckers har använt ett unikt tillvägagångssätt för att kunna använda biomaterial och förnybara råvaror i färgen. Men det stannar inte där. Kulörpigmenten och bindemedlet i färgen hänger ihop på ett sätt som gör att färgen har hela 15 års kulörgaranti.

Innan det är dags att plocka fram penslar och målarbyxor bör du göra dig redo för att slipa. Många tror att det är svårt att måla om en fasad, men det är enklare än vad de flesta tror. Arbetat går att sammanfatta i 4 enkla steg.

 1. Som tidigare nämnt, börja med att rengöra. Skydda fönster och marken närmst fasaden och skölj sedan av fasaden med vatten. Använd Beckers Utomhustvätt för att få det bästa resultatet.
 2. Kontrollera att träet på fasaden inte är mjukt eller fuktigt, då måste det bytas ut. Se till att all färg som sitter löst eller har flagnat tas bort.
 3. Olja skarvar och ändträ, när det har torkat kan du börja grundmåla alla ytor. Följ alla rekommendationer för just den färgen du valt.
 4. Nu är det dags att måla, så länge det inte regnar, då får du avvakta. Stryk på rikligt med färg, uppifrån och ner. Låt färgen torkat ordentligt innan du stryker på det andra lagret.

Hitta rätt produkter för din fasad – klicka här.

Ge din uteplats nytt liv

Trädäcket eller uteplatsen är en viktig del av huset. På sommaren tillbringas större delen av dygnet där, därför är det extra skönt om träet ser bra ut och känns behagligt för både fötter och tassar.

Efter en vinter av regn, snö och isiga vindar är det en efterlängtad stund då det äntligen går att ta morgonkaffen i solen på trädäcket. Men den hårda vintern sliter på träet vilket kan göra att trädäcket kan se slitet ut.

Beckers har tagit fram en ny träolja som gör det enkelt för vem som helst att ge trädäcket, altanen eller uteplatsen nytt liv. Elit Bio Terrassolja är en delvis biobaserad terrassolja med ett starkt UV-skydd som skyddar träet mot upptag av fukt, smuts och sprickbildning.

Detta är Elit Bio Terrassolja – läs mer här.

Men hur ska du gå tillväga när du oljar trädäcket? Arbetet går att enkelt sammanfatta i 3 steg.

 1. Rengör ytorna med Terrasstvätt, det gör att smuts försvinner från träet och då sätter sig oljan bättre.
 2. Slipa bort alla ojämnheter, vassa hörn och kanter. Glöm inte att borsta bort allt slipdamm innan du oljar.
 3. Nu är det dags att olja träet. Använd Beckers Elit Bio Terrassolja för att ge träet ett nytt liv. Du kan applicera oljan med en trasa, svamp eller pensel. Ytan blir mörkare i takt med att du lägger på fler lager olja. När träet har slutat suga upp oljan kan du torka bort den överflödiga oljan.

Hitta rätt produkter för att ge din uteplats nytt liv – klicka här.

Lyft fram detaljerna

När större saker som trädäck och fasad är klara, då är det dags för finliret. Det är de där sakerna som det kanske inte är så bråttom med, även om de såklart måste bli gjorda. Med Beckers nya Perfekt Fönster & Snickeri Plus, alltså samma serie som fasadfärgen, går det ge gamla fönster, dörrar, staket eller möbler ett helt nytt utseende.

Framförallt fönster behöver tas hand om. De nöts ner för varje år de utsätts för årstidernas skiftande väder och kan behöva bytas ut. Men i de flesta fall räcker det med att slipa och måla om fönsterna. För bäst resultat montera ned fönstret och tvätta, skrapa och slipa på en arbetsbänk.

Detta är Perfekt Fönster & Snickeri Plus – läs mer här.

Många menar att helheten sitter i detaljerna och med ett hus finns det oändligt med möjligheter att sätta sin egen unika prägel på hemmet. Att ta tillvara på gamla möbler och ge dem ett nytt sammanhang är inte bara snyggt, det är också hållbart. Allt från loppisfynd till gamla släktklenoder kan målas om och på så sätt leva vidare som häftiga detaljer i ditt hem.

Om du vill måla en gammal möbel finns det några saker att tänka på.

 1. Torka av möbeln med vatten och använd sedan Beckers Utomhustvätt, men följ rekommendationerna på förpackningen.
 2. Likt en fasad kräver möbeln rengöring och slipning, dels för att möbeln ska få en bra finish men också för att färgen ska fästa ordentligt. Se till att allt damm är borta och möbeln är ren inför målningen.
 3. Innan det är dags att måla behöver du grundolja träet, samt måla med en grundfärg. Här kan du använda Beckers Trägrund.
 4. Sista steget är att måla möbeln. Använd rikligt med färg och måla i minst två lager, men håll koll på för rekommendationen för just den färg du valt.

Hitta rätt produkter för din möbelrenovering – klicka här.


Detta är en annons från Beckers. Läs mer om deras produkter för ditt hem här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.