Svea solar familjen Bengtsson

Sponsrat innehåll av Svea Solar

Familjen Bengtsson leasar solceller till villan – sparar tusenlappar

Det är många villaägare som just nu kämpar med höga elkostnader. När familjen Bengtssons elräkning skulle chockhöjas valde de att leasa solpaneler från Svea Solar. Nu är familjen på god väg att bli självförsörjande på grön el. 

Familjen Bengtsson består av Martin, Sara och parets fyra barn. De bor i skånska Häljarp i en tegelvilla från 60-talet som paret köpte 2001. Våren 2022 flaggade elbolaget för att familjens elräkning kunde stiga från 1 500 kronor i månaden till över 5 000 kronor. För att få ner kostnaderna valde familjen då att leasa solceller från företaget Svea Solar. 

– När vi jämförde vad det skulle kosta att leasa, kontra att ta ett lån för solcellerna så skilde det sig väldigt lite per månad. Det var ett bättre alternativ med leasing, speciellt med tanke på att service och garanti ingår i avgiften, säger Martin. 

Så mycket pengar kan du spara genom att leasa solpaneler. 

Solceller höjer värdet på ditt hus

Det finns flera anledningar att som villaägare investera i solceller. Förutom att det är en grön och långsiktig lösning, visar även studier att solceller höjer värdet på huset. I studien, av Sveriges lantbruksuniversitet, ökar solceller husets värde i snitt med 14 procent. 

Genom att leasa solceller av Svea Solar slipper du lägga pengar på att installera solceller. Du betalar istället en fast månadskostnad för att hyra solcellerna där garanti och service ingår under hela hyresperioden på 20 år. Med solpaneler kan du ersätta den el du köper från elbolagen med din egenproducerade och sälja tillbaka den du inte gör av med.

Nytt skatteavdrag för solceller – mer förmånligt än tidigare

Med det nya avdraget för grön teknik kan du som installerar solceller dra av 20 procent av kostnaden för arbete och material. För batteri och laddbox är det gröna avdraget hela 50 procent. Avdraget görs direkt på fakturan av företaget som utför installationen.

Familjen Bengtsson ser leasingen av solceller som en långsiktig investering, oavsett om de väljer att bo kvar eller flytta någon annanstans. 

– Om vi i framtiden skulle sälja huset har jag svårt att se att det skulle vara ett problem. Antingen köper vi ut solpanelerna eller låter en ny ägare ta över dem. Om vi säljer huset med solpaneler som levererar 13 000 kilowattimmar om året är det knappast en nackdel för oss, säger Martin.

Vill du veta mer om Svea Solar – klicka här.

”En buffert mot dyrare elpriser”

I våras installerades 41 solpaneler hemma hos familjen Bengtsson. Sen dess har de kunnat leverera mer el än de räknat på, berättar Martin. Bara under sommaren sålde familjen el för 11 500 kronor och gick plus 4 700 kronor, jämfört med leasingavgiften.

Fram till vintern har familjen sparat cirka 1 500 kronor i månaden på att leasa solceller från Svea Solar. Snart ska även ett solcellsbatteri kopplas på för att göra hushållet ännu mer självförsörjande.

– De pengarna vi sparar har vi nu som buffert mot dyrare elpris under vintern, säger Martin avslutningsvis. 

Räkna på dina egna förutsättningar. 

Detta är Svea Solar: 

Svea Solar är Sveriges ledande solenergibolag med flest installationer och lösningar för allt under solen. De ställer höga krav på tillverkare av solpaneler, batterier och laddboxar. Det innebär att du kan vara trygg i att du får en investering i förnybar energi som både du och planeten har nytta av i många år framöver.

Detta är en annons från Svea Solar. Läs mer om dem här.