Så hittar du ljuset i vinter

Så hittar du ljuset i vinter

När vintermörkret lägger sig börjar balkonger och trädgårdar runt om i Sverige fyllas med stämningsfullt ljus. Genom att inreda med ljus, både ute och inne, blir hemmet mysigare och vintern lättare att ta sig genom. I den här artikeln har vi tillsammans med K-Rauta samlat några förslag på hur du kan inreda med ljus.

Trädgården och balkongen

Ett grundtips är att nyttja olika ljuskällor och använda de naturliga fördelarna med din trädgård. Exempelvis kan en ljusslinga i ett träd eller buskar skapa en dynamisk känsla i trädgården där lamporna samarbetar för att skapa stämning.

På balkongen fungera samma ljusslinga som i trädgården och kan göra balkongen till en mysig förlängning av bostaden. Genom att välja en lite tunnare variant av ljusslinga med nätta led-lampor ger det ett stämningsfullt uttryck att slingra den på över julbordet bland sillen, skinkan och potatisen. 

Här kan du se K-Rautas dekorativa lampor – läs mer här.

Håll inte igen – våga använd mycket ljus i vintermörkret.

Grisarna på bilden ovan kan du köpa här.

Julen på ingång

Julen är för många årets mest mysiga tid och vad passar bättre än ljus, ljus och ljus. Pynta träd, växthus, balkongen, dörren eller cykeln med effektfulla istappsslingor och komplettera med vackra dekorationshängen. 

Konstsmide har en hel uppsättning av lysande konst. Allt från den traditionella ljusslingan till söta akryldjur som rävar, pingviner och älgar. De har också kommit med en ny slinga med Micro-LED-ljus – små lampor som sitter så tätt att de gnistrarar mot varandra. Ljuset blir än mer magiskt när det reflekteras mot snö.

Hitta din julbelysning hos K-Rauta – läs mer här. 

Mörka vinterkvällar, särskilt vid jul, är perfekta för en öppen eld. Om du inte har en kamin eller öppen spis är en eldkorg ett bra alternativ. Eldkorgen är också en väldigt effektiv värmekälla ifall du vill umgås med familj och vänner utomhus även när kylan tränger på.

För mer ljusexpertis, inspiration och boka en tid med en av K-Rautas projektplanerare som hjälper dig.

En kamin kan effektivt värma upp växthuset även på vintern.

Tänk på säkerheten

Med ljus och eld är det viktigt att tänka på säkerheten. Kring jul ökar brandrisken med nästan 40 procent, mycket på grund av riskerna med öppen eld. Placera ljus och eld på ett säkert sätt, långt från material som är lättantändliga. Det är också en bra tid att se över brandsäkerheten hemma i form av brandsläckare och brandfiltar så du kan släcka snabbt ifall olyckan är framme.

Dekorativa lampor från K-Rauta – du hittar dem här.

K-Rautas bästa ljustips i mörkret


Håll inte igen, särskilt i trädgården. Ljusslingor, lampor och gnistrande eld kan göra den kallaste vinterkvällen varm.


Ljusslingor är effektiva då de kan användas både ute och inne. De kan hänga i träden, på balkongen eller ligga som en vacker dekorativ detalj på matbordet.


Snö och ljus är en gnistrande kombo.


Detta är en annons från K-Rauta.