Nordanro

Stilguide: Så gör du enkelt om ditt kök med nya luckor

Vill du sätta din egen prägel på köket i ett nytt boende eller förnya ditt befintliga kök hemma? Om du redan är nöjd med planlösning och köksstommar, så är byte av köksluckor ett prisvärt och miljövänligt sätt att skapa en ny känsla i hemmets viktigaste rum. Det ska vara enkelt att byta köksluckor tycker Nordanro, som säljs exklusivt av Elon.

Nordanro erbjuder flera lösningar för dig som vill göra om i köket, bland annat måttanpassade luckor i många olika stilar och färger. Luckorna måttanpassas efter befintligt kök, och passar till alla köksstommar oavsett vilket fabrikat eller mått de har. Det finns en uppsjö av stilar att inspireras av och i den här guiden kommer vi gå igenom tre populära köksstilar och hur du kan tolka de. 

Klicka här om du vill se hela Nordanros lucksortiment. 

Nordiskt & modernt

Trots de färgstarka trenderna som kommit och gått under de senaste åren så är den skandinaviska minimalismen fortfarande lika aktuell. Typiskt för ett nordiskt kök är funktionalitet och öppna ytor – vilket ofta är uppskattade egenskaper i just ett kök. 

Så lyckas du med den moderna stilen

Neutrala färger. Ljusa och jordnära toner skapar en lugn atmosfär. Känns vitt för kallt så är beige eller en varmare grå nyans bra alternativ, tänk på färger du hittar i den nordiska naturen. 

Naturmaterial. Inslag av trä är ett bra sätt att tillföra värme till ett annars ljust kök. 

Praktiska ytor. Funktion är viktigt i ett modernt kök. Välj material som är enkla att hålla rena, och kanske inte behöver underhållas så ofta. Om du vill ha trä men är orolig för fläckar så kan träluckor vara ett bra alternativ istället för köksbänk eller matbord i trä.

Rent och städat. Få saker framme kännetecknar det nordiska köket, men det ska inte kännas tomt. Vill du dekorera är en skärbräda i trä, en kökshandduk i linne eller en minimalistisk blombukett fina detaljer som fulländar den nordiska looken.

Elegant & klassiskt 

Vill du åt ett mer dekorativt kök kan ett klassiskt och elegant kök vara något för dig. Det finns många sätt att komma åt en klassisk äldre köksstil och du har stor frihet när det gäller färgval och hur långt du vill gå när det gäller köksutrustning i gammaldags stil. Många väljer exempelvis shaker-modell på luckorna men kombinerar det med en modern köksutrustning i övrigt. 

Så lyckas du med den klassiska stilen

Tidlösa färger. Med färg kan du välja vilken typ av klassisk stil du är ute efter. Allt fler vill ha in färg i sina hem och mörkblå eller olivgröna köksluckor är populära färgval. Vill du åt en mer lugn känsla kan vitt eller grått vara säkra kort. 

Ramar och mönster på luckorna. Det finns flera olika typer av ramar och dekorativa luckmodeller att välja mellan. Du kan också kombinera en typ av lucka med en matchande vitrinlucka på väggskåpen. 

Vill du få inspiration och se hur luckorna ser ut i ett helt kök? Klicka här.

Klassiska material. En gedigen bänk i trä eller sten, mässingsblandare eller diskho i porslin är vanligt i klassiska kök. Men om du vill få in äldre detaljer utan att lägga mycket tid så kan knoppar och handtag vara ett bra sätt att fullända stilen.

Dekoration före funktion. Bara för att det ska vara fint behöver det inte vara ofunktionellt, men i ett klassiskt kök finns ofta element som bara är till för estetiken. Glasdörrar för att visa upp finservisen eller ett retro köksredskap framme på bänken skapar ett genuint intryck i köket.

Industriellt & proffsigt 

Det finns många olika tolkningar av den industriella köksstilen, både moderna varianter och mer rustika gammaldags. Det de ofta har gemensamt är att det ska synas att köket är till för att användas och att man inte ska vara rädd att laga mat i det. Många vill åt en mysig bistro-känsla där umgänge och god mat står i fokus. 

Så lyckas du med den industriella stilen

Kontraster. Svarta luckor mot vita kakelplattor eller varmt trä mot en bänk i stål, kontrasterna skapar en fin dynamik i ett industriellt kök.

Okänsliga material. Det är ingen slump att man ofta ser rostfritt stål i industrikök. Materialen ska helst vara funktionella och okänsliga, allt för att underlätta matlagning och umgänge. 

Belysning. Att jobba med belysning för att skapa en mysig atmosfär är inget nytt. I ett industriellt kök kan det vara extra viktigt att satsa på en varm belysning för att bryta av mot råa material och få fram en trivsam restaurang-känsla. 

Dekorera med funktion. Det som finns framme ska kunna användas. Färska örter och grönsaker, ett läderförkläde eller lyxiga köksredskap höjer känslan av kvalité i köket.

Vill du läsa mer om Nordanros kökserbjudande? Klicka här. 


Detta är en annons från Nordanro.