K-Rauta trädgård

Så förbered du trädgården inför våren

Våren står för dörren och det är dags att börja förbereda trädgården inför den blomstrande säsongen. Påbörjar du det i god tid så säkrar du upp för att växtligheten kommer att frodas när våren slår ut ordentligt. 

Då ska du börja plantera 

Redan innan snön smält undan kan du börja med din odling inomhus. Plantera små frön i krukor och ställ i fönstret som du sedan kan plantera i trädgården under våren. 

I april kan du börja att plantera ut blommor som tål frosten. Penséer, Narcisser, Gyllenlack och Förgätmigej är bra exempel på det. Senare i maj kan du börja plantera ut känsliga sommarblommor. 

Hitta produkterna för din trädgård – läs mer här. 

Rensa, rensa, rensa 

Efter en lång och kall vinter är det dags att ta bort ogräs och döda plantor som sett bättre dagar. Det brukar vara enkelt och går ofta att ta bort bara genom att kratta, använda en sekatör eller en spade. När du ändå är igång är det en god idé att även klippa bord döda grenar från träd och buskar.

Så får du en grön gräsmatta 

En vintertrött gräsmatta är sällan en trevlig syn. Låt gräsmattan torka upp, sen kan du börja räfsa så att gamla vissna blad och grenar tas bort. Har du en gräsmatta med mycket mossa kan du kratta bort det. Du kan också strö kalk på de värst drabbade områdena, då uppkomsten ofta beror på att jorden är sur. 

Bra jord – fin trädgård 

För att plantorna och andra växter i trädgården ska trivas är näringsrik jord en grundförutsättning. Att gödsla jorden är något du kan göra så länge det är plusgrader dygnet runt. Vid minusgrader kan jorden inte ta upp näringen. Det finns många olika typer av gödsel, beroende på om du ska odla grönsaker eller bättra på gräsmattan. 

Behöver du hjälp med planeringen? Boka en tid med K-Rautas projektplanerare.  

Plantera i pallkrage 

Ska du odla grönsaker kan det vara smart att odla i en pallkrage. Framförallt grönsaker, så som tomater, potatis, kryddor och till och med blommor trivs bra. Har du ingen finns det att köpa – eller så bygger du din egen. 

Det är enkelt att odla i pallkrage. Köp gödsel, jord och de plantor som du vill odla, antingen frön eller större plantor för ett snabbare resultat. Lägg ner jord och gödsel, gräv ner plantorna och vattna – voila, sen är det klart. 

Hitta produkterna för din trädgård – läs mer här. 


Detta är en annons från K-Rauta.