Måla om med K-Rauta

Dags att måla om huset? Så gör du det enkelt

Att måla om fasaden ger huset ett nytt liv och ett bättre skydd mot väder och vind. Nu, när sommarvärmen kommer, är den bästa tiden på året att måla huset. I den här artikeln har vi tillsammans med K-Rauta samlat vad du behöver tänka inför och under målningen.

Att måla fasaden är enklare än de flesta tror, men det är samtidigt ett stort jobb. Fördelen är att om du gör det ordentligen så dröjer det många år innan du behöver måla igen.

Hitta rätt produkter för ditt målarprojekt hos K-rauta – klicka här.

Kolla väderappen

Innan du börjar är ett bra tips att kolla vädret den kommande tiden. Det är en stor fördel om det är över 8 grader i dygnstemperatur och att det är torrt, annars påverkas torktiden och slutresultatet då regn gör fasaden fläckig.

Ska du ha optimala förhållanden när du målar bör du planera in målandet till försommar eller tidig höst. Då är det vanligen lagom varmt både för dig själv och för färgen. Se bara till att vädret väntas vara stabilt och relativt soligt de kommande dagarna så att det inte kommer en regnskur när du precis har målat.

Tre enkla steg

Innan du sätter igång med målandet behöver fasaden tvättas. Applicera utomhustvätt på fasaden med en svamp eller borste. Efter 15 minuter kan du skölja av fasaden med kallt vatten. Utomhustvätten gör att exempelvis alger eller mögel inte får fäste på träet.

Efter att fasaden fått torka kan du börja med det första av tre steg i målningsprocessen, att impregnera. Använd en grundolja för att skydda fasaden, oljan tränger in i träet och skyddar det inifrån. Det gör att träet tål mer och håller längre. Ta också bort eventuellt färg som flagnat eller sitter löst.

Ta hjälp av en Projektplanerare hos K-Rauta för ditt projekt – läs mer här.

K-Rauta har alla produkter du behöver för att måla pm huset.

Det andra steget börjar bli lite mer färgglatt. Stryk på en grundfärg, syftet med grundfärgen är att skydda träet och förbereda fasaden för steg 3. Titta efter sprickor eller andra skador i fasade som kan behöva lagas. Använd då målarfog i sprickorna.

Det sista steget är förmodligen det bästa, det är dags att måla. Stryk på ordentligt med färg så att den täcker allt. Om du kan välj en fasadfärg som har en motståndskraftig yta och hjälper till med att skydda fasaden och huset. För att hitta din perfekta kulör har K-Rauta tjänsten färgbrytning. Deras färgexperter hjälper till med allt ifrån råd och tips, inspiration och materialval så att ditt projekt ska bli så lyckat som möjligt.

Läs mer om färgbrytning hos K-Rauta här.

Måla din fasad från gunden!Måla din fasad från gunden!

Sommaren är också ett perfekt tillfälle att ta tag i de projekten som aldrig blivit av. Du kan enkelt ge gamla möbler eller fönster nytt liv genom att ge dem lite färg och kärlek. K-Rauta har ett stort antal produkter som inspirerar och hjälper dig på vägen, allt från rengöringsmedel för ytor till verktyg.

Att måla om en möbel kan ge den ett helt nytt liv. Gör det utomhus och passa på att njuta av sommarvärmen.

Klicka här för att hitta rätt produkter för ditt projekt.

Checklista: Detta behöver du för att måla fasaden

Stege eller ställning, krok till färgburk

Penslar och roller, maskeringstejp

Grundolja, grundfärg

Täckfärg, penseltvätt, Målarfog

Handskar, skyddsglasögon och skyddsplast

Hitta rätt produkter för ditt målarprojekt hos K-Rauta  – klicka här.

Mer innehåll från K-Rauta

Experten tipsar om badrummet

Bygg en ny altan – steg för steg

Få till en levande uteplats


Detta är en annons från K-Rauta. Läs mer om deras produkter för måleri här.