K-Rauta Pergola

6 steg: Så bygger du en pergola

Är du sugen på att bygga en pergola i trädgården? Gör du rätt blir din pergola ett snyggt skydd mot väder och ett smycke i trädgården. Här går vi igenom hur du bygger en själv med hjälp av K-Rauta.

  1. Det första du måste göra är att hitta en bra plats för din pergola. Fundera över om du vill ha den helt fristående eller skyddad mot en husvägg. I den här guiden fästs pergolan i en husvägg med två stolpar och en bärlina som kan göra den fristående.

Vill du bygga en pergola? Läs mer här.

  1. Mät ut platsen och fäst sedan en regel 45×45 där du ska placera pergolan. Därefter ska du mäta ut var stolparna ska stå – viktigast är att avståndet mellan deras ytterkanter är densamma som 45×45:an på väggen. Kryssmät sedan för att få en rät vinkel från väggen så hamnar de på exakt rätt plats.
  1. Kapa 45×95-reglar till stolparna till rätt höjd och låt den främre vara lika mycket kortare som bärlinan är hög. I det här fallet 170 mm.
  1. Kapa bärlinan lika lång som 45×45:an som sitter på väggen. Kapa alla takreglarna till rätt längd.
  1. Nu börjar det roliga! Fäst upp stolparna i väggen där du tidigare kryssmätt att de ska stå. Fäst bärlinan med en skruv på varje sida och de yttersta reglarna mot väggen. När allt är rakt är det dags att skruva fast bärlina och de yttersta reglarna.

Klicka här för att se K-Rautas utbud av verktyg.

  1. Nu är det bara att bestämma mönster på reglarna. I den här guiden föll valet på omväxlande två och tre nära varandra. Ett tips är att göra passbitar som ser till att du får samma avstånd mellan reglarna. Reglarna byggdes från två håll så att det gick att anpassa i mitten om det smugit iväg några millimeter längs vägen. Viola – nu är du klar och redo att börja inreda din nya uteplats!

Klicka här för att se K-Rautas utbud av virke.


Detta är en annons från K-Rauta.