K-Rauta – Snickarskolan

Sponsrat innehåll av K-Rauta

Så lägger du golv själv – steg för steg 

Funderar du på att lägga nya trägolv men är osäker på hur du gör? Det kanske låter som ett tidskrävande projekt – men det är inte så krångligt som det låter.

Ett nytt golv är ett smart och effektivt sätt att ge ditt hem ett lyft. Det är även ett projekt som du kan göra oberoende på årstid. I den här artikeln går vi tillsammans med K-Rauta igenom hur du lägger ett klickgolv på egen hand. 

Vill du veta mer – klicka här. 

Lägg golv i fem enkla steg

1. Första steget är att mäta golvytan och golvbrädans bredd så att du vet hur många golvbrädor som behövs. På så sätt blir det enklare att planera hur du ska lägga golvet. Ett smart tips är att förskjuta skarvarna med minst 25 cm från rad till rad. 

2. För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du förbereder så mycket du kan. Exempelvis är det viktigt att rummet är rent och att ytan måste vara jämn och plan. Ta hjälp av ett vattenpass om du är osäker. 

3. Efter du har rengjort ytan är det dags att lägga ut underlagsfoam. Foamet är till för stegljudsdämpning under laminat och andra trägolv. 

Golvguider och tips – läs mer här.


K-Rautas expert Oskar Boström, även känd som @oskarsnickrar på Instagram, visar hur du lägger ett klickgolv.

4. Golvet ska inte läggas ända ut till väggen utan det är viktigt att se till att det finns rörelsemån för golvet. Det ska vara cirka 10 mm mellan golv och vägg. Du kan använda fasta avståndsklossar för att se till att avståndet blir lika hela vägen.

5. Golvbrädorna klickas i varandra på två ställen, längs ena kortsidan och ena långsidan. Du kan använda en gummiklubba om det behövs.

Nu är du snart klar! Mät och rita ut den sista biten och var noggrann med att se till att golvet får tillräckligt med utrymme mot väggen.

Behöver du hjälp?


Om du är osäker på vilket golv som passar i vilket rum eller hur mycket golv du behöver så kan du alltid rådfråga K-Rautas Projektplanerare. De står alltid redo att hjälpa dig med ditt projekt – från start till mål.

Klicka här för att se produkterna som hjälper dig göra om i hemmets alla rum.


Detta är en annons från K-Rauta.