K-Rauta fräscha upp altanen

Så fräschar du upp altanen inför våren 

Har du en altan som börjar se lite ledsen ut? Istället för att bygga en helt ny altan så finns det smarta sätt att fräscha upp den inför utomhussäsongen. Här får du tre tips med hjälp av K-Rauta. 

Det svenska klimatet sliter hårt på̊ altaner och de behöver därför lite extra kärlek lagom till utesäsongen. Genom att ta hand om din altan kan du förlänga livslängden med flera år. 

Ett av det viktigaste skälet till att ta hand om trävirket och behandla det är att minska fuktupptaget – som i sin tur motverkar mögel- och algpåväxt, samt risken att sprickor uppkommer. 

Vill du fräscha upp din altan? Läs mer här.

1. Rengör trädäcket

En av de första sakerna du kan göra för att ge nytt liv i din uteplats är att få bord gammal ingrodd smuts. Allt du behöver är en hink med vatten, miljövänlig såpa och en skurborste. Spola av ytorna med vatten och skrubba lätt med såpavatten. 

Stöter du på envisa fläckar som inte går bort kan du även testa terrasstvättmedel. Häll på medlet, låt det verka en stund och skrubba därefter hela ytan. När hela ytan är rengjord kan du spola av med vatten och låta altanen torka i några dagar innan du går vidare och ytbehandlar den. 

Se K-rautas produkter för att fräscha upp din altan – klicka här.

2. Slipa träet

När du har tvättat rent altanen och känner dig nöjd är det dags att slipa trädäcket lätt. Precis som du skulle ha gjort inomhus, kan du torka bort slipdammet med en mikrofiberduk. När allt damm är borta är altanen redo för att oljas eller laseras, dels för att få en fin finish men även för att stå emot fukt. 

3. Välj en ny finish

Nu är vi framme på sista steget, olja eller lasera, för att ge din nuvarande altan en rejäl uppfräschning. Vilken finish du väljer beror på vilket typ av slutresultat du är ute efter, men att olja eller lasera är klassiska val. 

Naturlig look med olja

Att olja ditt trädäck ger en naturlig look och är enkelt att få till med ett bra förarbete och rätt verktyg till hands. Innan du startar måste du se till att underlaget är riktigt torrt, annars blir inte slutresultatet lika bra. Stryk därefter på ett tunt lager av olja på en eller två brädor i taget med en mikrofiberroller eller en träoljepensel i samma riktning som ådringen. En sak som är viktig att tänka på under processen är att träet ska bli mättat. Torka därför bort eventuellt överskott av olja och se till att inte lämna kvar någon hinna på altanen. 

Modern finish med lasyr

Vill du hellre ge altanen en annan nyans men behålla träets struktur är lasering alternativet för dig. Förutom att laseringen färgar träet, så ger det ett bra skydd mot slitage. På samma sätt som med oljan så måste trallen vara torr innan du börjar applicera färgen. Applicera ett tunt lager på 1-2 brädor i taget. Avsluta med att lägga terrasslasyr med en träoljepensel eller terrassdyna – sen är du klar! 

Klicka här om du vill fräscha upp din altan.


Detta är en annons från K-Rauta.