K-Rauta altan

Så bygger du en egen altan – och de reglerna gäller

Är du sugen på att påbörja den där altanen som du drömt om, men är osäker på hur du gör och vilka regler som gäller? Här går vi igenom allt du behöver veta för att ditt altanbygge ska bli en succé.

Det är enklare att bygga en altan eller trädäck än vad många tror. Men innan du börjar bygga finns det några detaljer som är värda att vara extra noggrann med. 

Först och främst är det viktigt att kolla med byggnadsnämnden i din kommun kring bygglov. Reglerna skiljer sig mellan olika kommuner och det kan vara så att din kommun inte kräver bygglov.

1. Planera din altan

Undvik missar genom att börja med att rita upp en skiss av din altan. Mät ut var plintarna ska stå, samt vilken höjd, längd och bredd altanen ska ha. Två meter mellan plintarna brukar vara ett bra riktmärke. 

Hitta produkterna för din uteplats – klicka här. 

2. Grundarbete är viktigt 

Mät upp altanen på plats med hjälp av murarsnöre och pinnar. Utgå från en rak linje och sätt ut pinnar som markerar hörnen. Spänn därefter upp murarsnöret mellan pinnarna. På så sätt får du en känsla över hur altanen kommer att bli och var stolpskorna ska placeras. Passa även på att gräva bort gräs, buskar och jord som är i vägen. Det är viktigt oavsett om du ska bygga trall direkt på marken eller en bit upp.

3. Sätt grunden

Markera ut med hjälp av pinnar var du ska sätta stolpskorna som bär upp bärlinan. De bör vara minst 45×170 mm och spännvidden mellan bärlinorna bör inte överstiga 2 meter. Täck marken med en markduk och ha på grus. 

Behöver du hjälp med planeringen? Boka en tid med K-Rautas projektplanerare.

Placera sedan ut golvåsarna (golvreglar) med cirka 60 cm mellan varje. När alla åsar är på plats kan du placera ut kortlingar, dvs korta reglar, som går tvärs med golvåsarna. De förstärker upp konstruktionen och skapar ett tvärgående ytskikt.

Därefter kan du lägga kortlingar längs frisen eller (trall-ramen) av trallen. Här behöver du lägga några extra reglar, del för att stabilisera altanen men också för att ha reglar som du kan skruva fast frisen i som monteras i slutet.

Hitta produkterna för att bygga altan – klicka här. 

4. Montera trallen

Nu är det dags för det sista och roligaste steget, nämligen att montera själva trallen. Börja med att placera ut var femte planka med cirka ett tumstocksband emellan och montera. På så sätt får du samma avstånd mellan plankorna och altanen blir snygg och symmetrisk. Montera sedan alla plankor med trallskruv. 

När ramen är på plats är det dags att montera frisarna. Börja med att kapa av ändarna på trallen mot frisen. Sedan fasar du av kanten på ändträet med hjälp av slip, kniv eller rasp. Nu är altanen färdig! 

Behöver du hjälp med altanbygget eller planeringen inför det? Kontakta K-Rautas projektplanerare så hjälper de dig. Läs mer om projektplanering här. 


Detta är en annons från K-Rauta.