HSB Bospar

Så hjälper du ditt barn att ta sig in på bostadsmarknaden

Känner du stress över att behöva hjälpa dina barn att hitta bostad? Att ta sig in på bostadsmarknaden kan vara svårt, men det finns genvägar. Med HSB Bospar hjälper du dem spara pengar, samtidigt som du ökar deras chanser till ett eget boende.

En bostadskarriär kan bjuda på många överraskningar, men en sak är alltid säker – ju tidigare den börjar desto bättre. Särskilt om den ska inledas i dag, när bostadspriserna har ökat och kravet på 15 procent i kontantinsats gör att den tar längre tid att spara ihop. Med HSB Bospar kan du hjälpa dina barn att spara ihop till kontantinsatsen, samtidigt som de samlar bosparpoäng. Med bosparpoängen kan de sedan få förtur till HSBs hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter runt om i Sverige.

Vill du veta mer om HSB Bospar? Klicka här.

Sofie Kjellin, vd HSB Finansstöd.

– Just nu är det viktigare än någonsin att tänka långsiktigt. Det är innan det första flyttlasset går som grunden läggs och målet är ju alltid att skapa rätt förutsättningar för att ha ett bra boende genom livets alla olika faser, säger Sofie Kjellin, vd HSB Finansstöd.

Du kan börja bospara till barnen redan när de är nyfödda, men äldre barn hinner också få en grundplåt till ett framtida boende. Antingen sparar du direkt i barnens namn eller så kan du överlåta ditt eget bosparande senare.  

Så går det till

För att bospara med HSB behöver du vara medlem och öppna ett HSB Bosparkonto – Det gör du som vårdnadshavare hos HSBs samarbetspartner Danske Bank. Välj mellan olika sparformer beroende på hur du planerar att spara med tanke på tidshorisont och risknivå. 

Bosparare i HSB har förtur till:

  • Drygt 25 000 hyresrätter
  • Nybyggda bostadsrätter
  • HSB Dela där HSB delar köpet med bosparare 18-29 år

500 kr i månaden för maxpoäng

Pengarna som sparas översätts även till bosparpoäng. Varje sparad hundralapp på kontot ger 1 bosparpoäng och varje månad kan du maximalt samla ihop 5 poäng. Som mest innebär det alltså 6 000 kronor och 60 bosparpoäng per år. Men så klart kan du spara mer för att snabbare nå sparmålet. Det spelar ingen roll om du väljer att sätta in en större klumpsumma eller mindre summor månad för månad. Genom att spara minst 6 000 kronor per år säkerställs maximal pott med bosparpoäng – som kan ge förtur till HSBs cirka 25 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter runtom i Sverige. 

Klicka här om du vill veta mer om HSB Bospar.

– Nu i examenstider är det ett perfekt tillfälle att skippa finporslinet och istället ge bort ett HSB Bospar i present. Det är bara att teckna och ladda ner ett snyggt gåvobevis på hsb.se, så har du en bra grundplåt för den som längtar efter att stå på egna ben, säger Sofie Kjellin.

Detta är HSB Bospar

HSB Bospar ger dig möjligheten att få förtur till nyproducerade bostadsrätter och hyresrätter i hela landet. Du väljer själv sparform och kan välja mellan bosparkonto, fasträntekonto eller fondsparande i ISK eller Depå. Varje sparad hundralapp ger en bosparpoäng, där du som maximalt kan samla fem poäng per månad. Om du använder dina poäng till en hyreslägenhet kvarstår dina poäng för möjlighet till förtur på nyproducerade bostäder och tvärt om. Bosparpoäng kan överlåtas till någon eller några inom familjen, exempelvis barn, barnbarn, partner eller förälder. Bosparreglerna finns på HSB.se/bospara.

Vill du veta mer om HSB Bospar – läs mer här.

HSBs bosparande erbjuds i samarbete med Danske Bank

Dina pengar på HSB Bosparkonto och HSB Fasträntekonto skyddas enligt den danska insättningsgarantin som kallas Garantifonden. Den ger skydd för ett belopp motsvarande högst 100 000 euro per insättare. Du har äganderätt till fondandelar i HSB Depå/HSB ISK. Fondandelarna hålls därför åtskilda från bankens egna värdepapper och därmed har du rätt att få ut dem vid bankens eventuella konkurs. Skulle det mot förmodan vara så att en kunds värdepapper har blandats med bankens egna, träder det danska investerarskyddet in, där kunden kan få ersättning med upp till 20 000 euro. Utbetalning av ersättning görs av Riksgäldskontoret. För mer information om Garantifonden, besök danskebank.se och garantifonden.dk.

Observera att de pengar du placerar i fonder kan både öka och minska i värde och att det inte är säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.


Detta är en annons från HSB.