Så hittar du rätt kulörer i vår

Så hittar du rätt kulörer i vår

Vårens färger innebär en känsla av att lämna vintern bakom sig och se fram emot sommaren. I den här artikeln lyfter vi tillsammans med K-Rauta de kulörer som är helt rätt när kommer att färgsätta väggar och möbler i år.

Om hösten präglades av murriga kulörer så är vårens kulörer det motsatta. Den palett av kulörer K-Rauta har tagit fram sprider en positiv känsla och energi. Men innan du börjar måla funderar kring hur, var och varför du vill göra det. Ibland kan det räcka att måla om en dörr eller möbel för att förändra ett helt rum.

Inspireras av vårens alla färger. Ta del av K-Rautas egna vårkulörer – läs mer här.

Ton i ton

Om du väljer att måla om väggar, möbler och ibland golv är en bra grundregel att välja kulörer som går ton i ton med varandra. Exempelvis mörkare nyanser på snickerier och ljusare på väggarna.

K-Rauta har målat två olika rum i kulörer som är trendiga i vår. Det gröna rummet symboliserar att naturen vaknar till liv och ger dig energi. Grönt minskar stress, ger sinnesro och har en positiv inverkan på ditt välbefinnande. Det har också bevisats att grönt ökar livsglädjen.

Får mer inspiration – kolla in K-Rautas videoguide för målning här.

Liksom våren framkallar det rosa rummet känslor som lekfullhet och optimism. Färgen får dig också att känna trygghet och har en lugnande effekt. Det är en positiv och hoppfull färg som inspirerar och skapar värme i rummet.

Undersökningar visar att vi mår bra av färger. Ett färgrikt rum aktiverar hjärnan och kan skapa förutsättningar för en kreativ miljö. Tänk på det när du väljer vilka kulörer som ska sitta på väggarna. Vill du ha en kreativ miljö kör på med färg men om du vill ha en mer lugnande miljö kan en grå nyans vara mer passande.

Funderar du på att måla om hemma? K-Rauta har allt du behöver – läs mer här.

Dags att måla

Inför själva målningen se över vad du behöver i form av verktyg och material. Förbered ytor, skydda möbler och golv samt se till att du har rätt penslar. Du kan alltid fråga personalen på K-Rauta om du är osäker på något.

Om du planerar ett större projekt kan du boka tid med en Projektplanerare på K-Rauta, då får du hjälp med planering och vad du behöver för att tryggt och smidigt genomföra ditt projekt.

Klicka här för att boka tid med en Projektplanerare.

Flytta undan möbler – Se till att du har fria ytor i rummen som ska målas genom att flytta ut skrymmande möbler.

Rengöra innertak – Innan du börjar måla innertaket är det viktigt att du rengör det. Det finns särskilda rengöringsmedel avsedda för detta som du inte behöver skölja av efteråt. Men det finns även målartvätt som måste sköljas. Skölj då noggrant.

Silikon – Behöver du förbättra med byggsilikon någonstans, om du exempelvis ska måla ett badrumstak? Eller med byggfog i övriga rum eftersom den är övermålningsbar. Passa på att göra det innan du börjar måla så att silikonet/fogen hinner härda ordentligt. Likaså gäller spackel. Har du skador på väggarna bör du spackla dessa ett dygn innan du målar så att spacklet hinner torka och du kan slipa det.

Täckplast – De möbler du inte har flyttat ut ur rummet bör täckas. Likaså bör du täcka golv i närområdet kring de områden där du tänkt måla, exempelvis längs med väggar.

Maskeringstejp – Med hjälp av maskeringstejp kan du skydda detaljer som du inte vill att det kommer färg på, exempelvis lister.


Detta är en annons från K-Rauta.