Gör din byggdröm till verklighet

Gör din byggdröm till verklighet

Dagdrömmer du om att bygga om hemma? Sluta drömma och förverkliga dina drömmar i stället. Med K-Rauta kan du få hjälp från drömstadiet till färdigt bygge – i den takt du själv vill.
Hur många torn kan man ha på ett hus? Jag vill göra detta igen, säger Hanna Östberg som byggde ett torn till sitt hem i Täby utanför Stockholm.

Att drömma om ett större hem, en ny fasad, den där terrassen eller en utbyggnad är nog något alla gör ibland. Tyvärr är det för få som faktiskt lever ut drömmen och förverkligar den. Hanna Östberg bor i ett sekelskifteshus utanför Stockholm och är ett perfekt exempel hur en byggdröm kan bli verklighet.

K-Rauta har allt du behöver för ditt hemmaprojekt – läs mer här.

Sedan barnsben har hon drömt om att ha ett torn på sitt hus. Hon började med att göra en första skiss på egen hand, därefter fick en arkitekt titta på den. Efter lite bollande fram och tillbaka började det faktiska tornet ta form. Det var det första steget mot en renovering som skulle visa sig bli ett äventyr.

Hanna och hennes man Mikael gjorde ett gediget planeringsarbete innan själva byggnationen startade.

Missa inte bygglovet

En detalj som är viktig att inte missa i samband med en utbyggnad är bygglovet. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla de uppgifter, ritningar och andra handlingar som kommunen behöver för att fatta beslut. Efter att ha fått ett godkänt besked satte sig Hanna och hennes sambo Mikael ner tillsammans K-Rautas Projektplanerare Jovannie.

En Projektplanerare hjälper K-Rautas kunder med allt från planering till val av material. Tillsammans planerade de takkonstruktionen och fann rätt leverantör och kontaktperson för bygget av plåttaket.

Förverkliga din byggdrömmar – ta hjälp av K-Rautas Projektplanerare.

— Mitt tips är att ta hjälp så fort du är osäker på byggnormerna, på säkerhet eller krav vid högbygge. Detta säkerställer så att allt går rätt till, innan man gör ett misstag. Gör man inte det kan det få dyra konsekvenser, som att försäkringsbolaget exempelvis nekar en ersättning om något är fel eller vid en olycka, säger Jovannie.

Jovannie, Projektplanerare,

Det som började med ett torn slutade med en renovering av nästan hela övervåningen.

Följ med resan

Hanna har delat med sig av byggandet via sitt Instagramkonto @hannasänglar. Där gick det bland annat att se hur familjen skapade ett eget väderskydd av presenningar under byggnationen.

— Det är ganska kostsamt om ställningsföretaget ska göra det, så vi valde att lösa det själva. Vi gjorde en plan för vattenavrinning när vi skulle öppna upp huset. Med fem presenningar i olika storlekar täckte vi så bra vi kunde och det fungerade bra, förklarar Hanna.

K-Rauta har allt du behöver för ditt hemmaprojekt – läs mer här.

Spårade ut – lite

Efter att noggrant ha valt ut material, räknat ut materialåtgång och valt isolering tog bygget fart. Vid jul förra året stod tornet till slut färdigt, precis som Hanna drömt om sedan hon var liten. Hon erkänner dock att det ”spårade ut lite”.

— Det råkade bli så att det spårade ut lite på vägen. Tornprojektet resulterade i en renovering av hela övervåningen mer eller mindre. Vi beslutade oss för att lägga om allt golv och även taket. Det gamla var väldigt slitet, så vi är absolut nöjda med beslutet. Det behövde göras och nu är det klart.

Hanna Östberg

Hannas 5 tips till dig som planera ett husbygge

  • Var ute i god tid. Det är lätt att hamna under tidspress på grund av bygglovsansökningar. Räkna med att handläggningstiden kan ta tid.
  • Våga fråga om hjälp. Du kan inte vara expert på allt, men du kommer lära dig mycket med tiden. Ta hjälp vid kritiska punkter i bygget, där du själv inte har kunskap. Kanske behöver du ta in en arkitekt eller konstruktör?
  • Boa in er i huset innan ni planerar för utbyggnationer. Det tar tid att upptäcka hur man använder ett hus och vad som bör prioriteras.
  • Planera för framtiden, inte för hur livet ser ut idag. Ofta kanske man bygger ut i samband med småbarnsåren och planerar därefter. Kolla med vänner som kommit längre i livet, hur gjorde dom? De där åren försvinner väldigt snabbt och likaså behoven.
  • Våga bygga själv! Att få bo och njuta av något som man skapat själv är otroligt häftigt och tillfredställande

Förverkliga din byggdrömmar – ta hjälp av K-Rautas Projektplanerare.


Detta är en annons från K-Rauta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.