Köksguiden för dig som vill renovera köket

Köksguiden för dig som vill renovera köket

Går du i tankarna kring att renovera köket? Då har du hamnat rätt. I den här artikeln har vi tillsammans med Bosch tagit fram en guide för hur du effektivast planerar och bygger ditt nya kök.

Köket har tagit över vardagsrummets plats som hjärtat i hemmet. I köket äter vi, umgås och lever våra liv. Därför är det viktigt att köket lever upp till de behov och förväntningar du har, oavsett hur de ser ut.

7 anledningar till att du ska ha Bosch i ditt hem – läs mer här.

Hur vill du att köket ska se ut?

Börja med att fundera kring vad för stil du vill ha i köket. Ett bra tips är att samla bilder, exempelvis från Instagram eller Pinterest, och sätta samman ett bildkollage. Det kan hjälpa dig att få överblick över den stil och de färger och detaljer du vill ha.

En viktig faktor i köket är att få en balans mellan funktion, behov och design. Besök köksbutiker och känn på material, testa luckor och bli inspirerad kring smarta förvaringslösningar.

Alla kök har olika förutsättningar. När du börjar skissa på hur ditt kök ska se ut är det viktigt att ha med vissa mått. Det finns idag ett stort antal tjänster där du kan bygga och planera ditt kök online, vilket ger en bra känsla för hur köket kommer att se ut färdigt. Glöm inte att inkludera vitvaror i din skiss.

Läs vitvaruguiden från Bosch här.

Viktiga mått när du skissar på ditt nya kök

  • Väggarnas längd, bredd och höjd
  • Dörrarnas och fönstrens placering och mått
  • Mått på köksskåp
  • Mått på köksö om köket har en sådan
  • Lokalisera närmaste ventil för fläkten
  • Lokalisera vatten och avlopp.

Arbeta smart

Det finns faktiskt en formel för ett bra och effektivt kök, nämligen arbetstriangeln. Arbetstriangeln bygger på tre områden i köket som används ofta och behöver vara smidiga att röra sig mellan: diskbänken, kylskåpet och spisen. Formeln bygger på att de tre delarna av köket ska vara placerade så att du kan röra dig mellan dem i en triangelform, på så sätt blir arbetsytan så effektiv som möjligt.

En köksö är väldigt effektiv om utrymmet finns, dels skapas mycket arbetsyta, dels som en yta för socialt umgänge mitt i köket. Sedan är det snyggt också.  

Testa Bosch checklista för köksplanering — du hittar listan här.

Nu börjar det hända saker i köket. Dagens moderna kök är fulla av smarta förvaringslösningar, allt från sopkärl till smarta lådor-i-lådor gör att du kan förvara allt från kastruller till bestick utan att det stör känslan i rummet. Tänk på att ha tunga saker som hushållsapparater och kastruller på en plats där du lätt kommer åt dem och slipper tunga lyft.

Om du har begränsat utrymme i köket kan bänkutrymmet med plats för lådor vara ett effektivt sätt att skapa förvaring.

Hitta dold förvaring i köket

Nyttja oanvända hörn, exempelvis med roterade hyllor i underskåp.

Installera köksskåp som når ända upp till taket.

Välj till liggande kryddlåda eller förvaringslåda i kökslådorna.

Placera förvaringskorgar ovanför köksskåpen.

Tänk på att skapa plats för återvinningskärl i underskåpen.

Lägg till extra förvaringshyllor för att hålla köksbänken ren från saker.

Bänkutrymmet med plats för lådor kan vara ett effektivt sätt att skapa förvaring.

Placera vitvarorna

Snygga och kvalitativa vitvaror är nyckeln till ett bra kök. Utgå från tidigare nämnda arbetstriangeln när du placerar vitvarorna, på så sätt kan du använda dem effektivt.

Vitvaror som kyl-frys finns i många varianter och det kan krävas lite arbete innan du hittar den perfekta lösningen för ditt kök. Bosch kylskåp kommer i många olika stilar, storlekar och material. Beroende på utrymmet i köket kan du välja mellan exempelvis kyl-frys som är fristående, inbyggt eller side by side. Oavsett vad du väljer så är kyl och frys från Bosch en kombination av högkvalitativ design, energieffektivitet och hållbara produkter.

Läs mer om vitvaror från Bosch här.

Fakta: Detta kan du ha nytta av i ditt kök

Bekvämlighet. Eftersom du tillbringar mycket tid i köket ska du ha det mysigt och bekvämt. Tänk på varma färger och bekväma sittplatser.

Kvalitetsprodukter. Investera i en bra kyl, häll, ugn och diskbänk.

Många eluttag. Praktiskt för avancerad matlagning eller när ni är flera som förbereder maten. Glöm inte uttaget nära hällen för mixerstav eller elvisp!

Släta ytor som är lätta att rengöra. Inbyggda vitvaror, skåp utan ram, en slät diskbänk med diskho är inte bara elegant, utan underlättar även städning.

Återvinnningskärl. Tänk på förhand ut hur du ska organisera återvinningen i ditt kök för papper, plast, glas och metall.


Detta är en annons från Bosch vitvaror.