K-Rauta måla utomhus

Då är bästa tiden att måla om huset 

Framåt sommaren är det många som planerar att måla huset. Att måla om kräver både god planering och rätt väderförhållanden. I den här artikeln går vi igenom tips och knep tillsammans med K-Rauta för att du ska lyckas med utomhusmålningen. 

Har du ett hus, en sommarstuga eller utomhusmöbler som skulle må bra av ett nytt lager färg? Under våren och sommaren är det många som sätter igång med utomhusprojekt – varav målning av hus är ett av de vanligaste. Men det finns flera saker att tänka på innan du sätter igång. 

Så tvättar du ditt hus och får glansen tillbaka – läs mer här.

Håll koll på väderleken 

Det finns flera för- och nackdelar med att ta sig an ett utomhusprojekt under våren. När det kommer till att måla om behöver du hålla koll på väderleken och dygnstemperaturen. Lägre temperaturer och regn är inte bra för färgen, utan påverkar den negativt med längre torktider bland annat. Det kan leda till missfärgningar och risken för att färgskiktet krackelerar ökar. 

Gassande sol inte att föredra 

Att måla när det är för varmt ute är inte heller helt optimalt. När det är för varmt ute och solen gassar på kan även det påverka färgen negativt. Om färgfilmen torkar för snabbt finns risk att blåsor uppstår. Dessutom är det väldigt ansträngande att måla under sommarens hetaste dagar. 

Är du på jakt efter målartillbehör? Klicka här för att se K-Rautas utbud.

Då är optimala tiden att måla 

När är då den optimala tiden att påbörja ett målningsprojekt? Under försommaren och tidig höst är generellt den bästa perioden då dygnstemperaturen ofta är jämn. En jämn dygnstemperatur är både det bästa för färgens egenskaper, men även för dig som ska måla. 

Se över när vädret ska vara stabilt så slipper du bli överraskad av en regnskur när du precis målat klart. Finns träd i nära anslutning? Se över när de slår ut så slipper du få pollen som blåser runt under tiden du står och målar. 

Givetvis finns möjligheten att måla utomhus året om, men det kräver att du själv skapar optimala förhållanden för färgen. Du behöver då väderskydda det som ska målas samt använda dig av en värmefläkt för att hålla en korrekt och jämn värmenivå under hela processen. 

Allt du behöver för att måla om huset – se K-rautas utbud av målartillbehör här.


Detta är en annons från K-Rauta.