IKEA sovrum

Så inreder du sovrummet för den bästa sömnen

Är du sugen på att uppdatera ditt sovrum? Det finns flera saker som påverkar din sömn. För att du ska kunna skapa rätt förutsättningar för en god natts sömn finns det några knep att ta till. Här går vi igenom dem tillsammans med IKEA. 

Det finns mycket forskning som pratar om vikten av en god natts sömn. För lite sömn påverkar oss negativt och medför bland annat risker som sämre immunförsvar och sämre minne. Sömn behövs för att kroppen ska kunna återhämta sig och bearbeta allt som händer i vardagen. 

Vad krävs då av ditt sovrum för att få till en bra sömn? När du inreder sovrummet finns det många olika saker att tänka på som gör att du sover bättre. 

Välj rätt komfort 

Det kanske säger sig självt, men när du inreder ditt sovrum är en bra säng det absolut viktigaste faktorn för en god natts sömn. För att hitta rätt säng behöver du tänka på vilken sovställning du föredrar, om du sover själv eller ihop med någon och sovrummets stil. Samma gäller täcke och kuddar. Välj efter behov, men tänk på att dessa måste fungera bra ihop med din sovställning och säng.

– För bästa komfort är det bra om huvud, nacke och ryggrad bildar en rak linje när du sover. Välj exempelvis en låg kudde om du sover på mage och en hög kudde om du sover på sida eller rygg. Vill du ha hjälp är du välkommen till sovstudion på ditt IKEA varuhus för att träffa en sängexpert som kan guida dig rätt, säger Oscar, Sortimentsansvarig för sängar på IKEA Sverige. 

Vill du veta mer om IKEA sängar – läs mer här. 

Skapa rätt känsla

Vilken känsla vill du få till? När du inreder sovrummet är det viktigt att tänka på vilken känsla du vill att sovrummet ska ha. Detta kan du enkelt åstadkomma genom att måla om rummet med en lugnande färg. Blått, gult och grönt är det mest avkopplande färgerna, medan uttrycksfulla färger som lila kan uppfattas uppiggande. 

– För att skapa en lugn känsla i sovrummet är det bra att hålla det ganska enkelt. Håll färgsättningen neutral, addera textilier för att en ombonad känsla och håll rummet rent och prydligt. Ju mindre rörigt rummet är, desto troligare är det att du sover bra och vaknar utvilad, säger Oscar. 

Stäng ute oväsen

Högljudda grannar, nattbussen och efterfester på gården. För att kunna sova riktigt bra är det viktigt att minimera störande ljud. Sovrummet ska vara en harmonisk plats där du hämtar kraft för kommande dag. Att stänga ute ljud kan dock vara en riktig utmaning, speciellt om du bor i lägenhet eller radhus. Ett bra knep att ta till är att addera textilier så som tunga gardiner, tjocka mattor och plädar som inte bara är dekorativa, utan även hjälper till att absorbera ljud och dämpa vibrationer. 

Klicka här för att se IKEA utbud av mattor.

Håll sovrummet mörkt och svalt

Har du tänkt på varför du sover sämre när det är varmt? För att optimera sömnen är det generellt bättre att hålla sovrummet något svalare, mellan 13-20 grader för att vara mer exakt. Viktigast är dock att hålla det på en temperatur som inte stör dig och din sömn, beroende på hur svalt eller varmt du vill ha det. 

Ett vanligt problem, oavsett om du bor i villa eller lägenhet, är gatlyktor utanför fönstren stör vid läggdags. Att addera något så enkelt som mörkläggningsgardiner kan göra under för sömnen och mysfaktorn i sovrummet. 

– För att skapa de bästa möjligheterna för en god sömn är det bra att investera i ett par mörkläggningsgardiner eller rullgardiner i sovrummet, säger Oscar. 

Vill du se IKEA utbud av gardiner och rullgardiner? Klicka här.

Förbättra luftkvaliteten

En sak som många glömmer bort när det kommer till sömnkvalitet är vikten av bra luft i sovrummet. En luftrenare eller kanske bara några gröna växter i fönstret kan göra stor skillnad på luftkvaliteten. Det är även viktigt att se till att luftfuktigheten inte är för hög, något som är extra viktigt att tänka på under sommaren. För mycket fukt gör att du känner dig varm och klibbig – vilket kan försvåra sömnen. 

Klicka här om du vill se IKEAs utbud av luftrenare.


Denna artikel sponsras av IKEA Sverige.