Elitfönster energispar

Så mycket pengar kan du spara med energisnåla fönster 

Det finns många anledningar till att byta ut gamla fönster mot nya. Förutom ett snyggare hus innebär bytet att du sparar energi – och tusentals kronor. 

Aldrig har energibesparing varit ett sådant hett samtalsämne som nu. Och när det kommer till energibesparing finns det flera fördelar med att byta fönster. Ett vanligt problem är att gamla fönster ofta är dåligt isolerade och släpper ut mycket värme. Genom att byta ut gamla fönster mot nya från Elitfönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader och samtidigt få ett bättre inomhusklimat. 

– Om du byter fönster på en normalstor villa i Mellansverige kan du spara upp till 4500 kWh per år. Det är något som går att åtgärda redan innan vintern är här på allvar, säger Niclas Jacobsson, produktchef på Elitfönster. 

Så mycket energi kan du spara med nya fönster – räkna här. 

Energiglas och U-värde 

När du ska investera i nya fönster ska du leta efter fönster med energiglas och ett lågt U-värde. Energiglas innebär att glaset har en speciell beläggning som minskar både värmeförlusterna och kallras och förbättrar därmed även inomhusklimatet. 

U-värdet anger den mängd energi eller värme som lämnar fönstret. Ju lägre värde desto större isoleringsvärde. Många av dagens villor har tvåglasfönster med ett U-värde på 3,0. När du köper ett Elitfönster kan du välja en energieffektiv modell under 1,0 i U-värde. 

Rätt fönster för rätt hustyp 

För många är ett fönsterbyte på villan en investering. I snitt byter vi fönster en till två gånger i livet, därför är det viktigt att det blir rätt. Förutom U-värde finns många detaljer att ta hänsyn till, exempelvis funktion, rätt material och stil. Niclas på Elitfönster utvecklar. 

– Har du glasytor som är utsätts för mycket sol kan du välja solskyddsglas. Dessa minskar behovet att kyla under sommarens varmaste dagar. En vanlig upplevd effekt av ett fönsterbyte är att det blir tystare inomhus, särskilt om du väljer ett ljudreducerande glas, säger han. 

4 tips – så renoverar du fönster klimatsmart.

Småländska Elitfönster har många fönstermodeller för dig som vill ha ett snyggt och energismart hus. Här är tre populära modeller av hög kvalitet för olika villatyper – samtliga underhållsfria tack vare aluminium på utsidan.

Först ut är en av Elitfönsters bästsäljare: Original Alu, ett gediget och lättskött fönster i nyklassisk stil. Modellen är tidlös, har treglasfönster och har som standard ett U-värde på 1,1 och som med tillval kan sänkas ner till 0,8. 

Har du en modern villa är modellen Vision något för dig. Det är ett stilrent och energieffektivt fönster med smala fönsterbågar som ger ett stort ljusinsläpp. Fönstret har som standard ett U-värde på 0,9 och med tillval 0,8. 

Fönsterfamiljen Retro passar dig som har ett äldre hus. Modellen påminner om hur fönster såg ut förr med beslag i äldre stil och detaljer i trä. Retro har som standard ett U-värde på 1,2, men som med tillval kan sänkas ner till 0,9. 

När är det dags att byta fönster? 

– Vanligaste orsakerna till ett fönsterbyte är att de inte fungerar som det ska – till exempel släpper ut för mycket värme eller inte går att öppna och stänga. Röta i trädetaljer är även en ganska vanlig anledningen när det kommer till äldre fönster. Gamla fönster som inte fungerar som de bör, försämrar inomhusmiljön avsevärt, säger Niclas avslutningsvis. 

Bygg ditt fönster med Elitfönsters designverktyg. 


Detta är en annons från Elitfönster

Elitfönster är svensktillverkade fönster baserade på snart 100 års gedigna kunskaper och är Sveriges ledande fönstertillverkare. Deras fönster är utformade för att stå emot det svenska klimatets utmaningar. Stabilt djupimpregnerat nordiskt trä med minst tre lager färg, slitstark underhållsfri aluminium och välisolerade glas.