Bygg din egen herrgård

Bygg din egen herrgård

Med sin nya herrgårdsserie hyllar inte bara Götenehus den svenska traditionen av vackra herrgårdar, de gör även herrgården mer tillgänglig och en del av det moderna samhället.
Inspirationen till klassicismen och framförallt herrgårdsarkitekturen har vi runt oss i den svenska landskapsbilden, och just för denna husserie har herrgårdarna på Kinnekulle varit vår inspirationskälla, säger Johan Danielsson, chefsarkitekt på Götenehus.

Götenehus tillverkar sina bostäder i den lilla orten Götene på Skaraborgsslätten. Här ligger även berget Kinnekulle vid Vänerns strand. Även om berget, i bergsammanhang, har den blygsamma höjden 306 meter över havet reser sig Kinnekulle som en jätte i den för övrigt platta landskapsbilden. På och omkring berget ligger flera vackra herrgårdar med gedigna och lummiga parker. Dessa gods ligger till stor del bakom inspirationen till Götenehus nya herrgårdsserie.

– ­Godsen på Kinnekulle bygger på klassiska principer som hämtat inspiration från fransk arkitektur med detaljerade applikationer som till exempel pelare och fönsterproportioner , säger Johan Danielsson.

Läs mer om modellerna i Götenehus herrgårdsserie – ladda ner katalogen här.

Han lyfter också hur herrgårdar på många sätt speglar den samtid de byggdes i och hur det påverkar hur de upplevs i dag, flera hundra år efter de stod klara.

– Våra historiska gods och herrgårdar utvecklades för flera hundra år sedan, då vi hade en annan samhällsbild. All arkitektur är en spegelbild av det samhälle vi lever i, och när dessa gårdar byggdes, så speglade deras arkitektur en status och var ett uttryck för vem som bodde där, säger han.


Fakta: Svenska herrgårdar
På 1500-talet började man i Sverige bygga herrgårdar i sten. Men det var först på 1600-talet som den franska stilen kom att inspirera herrgårdarnas utformning. På 1700-talet blev det populärt att placera huvudhuset i en vackert utformad park.


Läs mer om herrgårdsserien och se alla modeller – klicka här.

Med den nya herrgårdsserien tar Götenehus ett ett ordentligt tag om herrgårdstraditionen, skakar om den en aning och moderniserar själva konceptet. Bakom serien ligger ett gediget och djupgående arbete.

I dag behöver en herrgård se annorlunda ut då behov och krav skiljer sig kraftigt från hur det såg ut på exempelvis 1700-talet. Därför har Johan och hans kollegor på Götenehus blandat klassisk arkitektur med moderna behov. Götenehus kallar det för ”inbyggd omtanke”, det är deras sätt att bygga hus som är anpassade efter varje husbyggares behov och drömmar.

Husmodellen Ramsås från Götenehus.

Likt klassiska herrgårdar har husen i herrgårdsserien tydliga rumsindelningar, men utan att ta bort den öppna känsla många svenskar vill ha i sina hem. Husen är lätta att möblera och ge en personlig touch. Än i dag förknippar många herrgårdar med mångmiljonprislappar och ett antal hektar mark. Men så behöver det inte vara.

I Götenehus nya serie ingår flera olika modeller, från Ramsås med en boyta på 140 kvm till Mariedal med en boyta på 245 kvm. Alla i herrgårdsstil.

Vill du skapa en genuin, traditionell herrgårdsmiljö kan du med fördel komplettera ditt hus med en eller flera flygelbyggnader. Ett garage är givetvis praktiskt, och kanske har du behov av ett gästhus, ateljé, hemmakontor eller musikstudio? Flyglarna blir en vacker inramning och ger dig en möjlighet att skapa en personlig förgård med växter, belysning och stenpartier som ytterligare förhöjer intrycket av ett genomtänkt och vackert herrgårdshus. 

Vilken herrgårdsstil passar dig? Ladda ner Götenehus katalog här.


Fakta: Herrgårdsspecifika detaljer och tillval
Den traditionella herrgårdskänslan har Götenehus fulländat genom flera väl genomtänkta detaljer och tillval. Invändigt kan du till exempel välja listverk, luckor, handtag och dörrar som sätter rätta prägeln på boendemiljön. Utvändigt har vi tagit fram vackra tidlösa detaljer som utsmyckade fönsterfoder, gesims som stilfullt förenar pelarna med takfoten samt  klassisk sockelbräda som en vacker avslutande detalj på panelen.


Går det att få herrgårdskänsla även i en av de mindre modellerna? 
– Eftersom våra tomter idag är något mindre än vad de var för herrgårdarna när de skapades, så har vi tagit fram mindre modeller av dessa, som är anpassade till dagens tomter och den moderna familjens behov, säger Johan.

Han fortsätter;

– Men naturligtvis är det ju så att husen kan göras större och längre vilket då förstärker herrgårdskänslan.

Fyra modeller – fyra herrgårdsstilar

Ramsås

Med sina 140 kvadratmeter är Ramsås den minsta modellen i serien, men det är långt ifrån ett litet hus. Huset är ett klassiskt utformat enplanshus och med sina 2,7 meter i takhöjd förstärks herrgårdskänslan. Varje rum är noggrant planerat och köket är stort med en välplacerad köksö.

Läs mer om Ramsås här.

Hjelmsäter

Modellen Hjelmsäter är en ståtlig herrgårdsvilla som på alla sätt tar den klassiska herrgården in i 2000-talet. Det är ett 188 kvadratmeter stort enplanshus och har ett säteritak, pelare längs fasaden och en välkomnande entré. Väl inne i villan möts du av en rymlig hall, därefter kan du i lugn och ro upptäcka resten av huset där det bland annat finns allrum, flera sovrum och ett bibliotek/arbetsrum.

Läs mer om Hjelmsäter här.

Öredal

Pampiga Öredal snålar inte med sina 224 kvadratmeter utan bjuder på stora ytor och ett stort kök. Tvåplanshuset har en symmetrisk arkitektur med säteritak förstärker den klassiska herrgårdsstilen. De många fönstren och planlösningen med sällskapsrum i fil mot trädgårdssidan ger ett ljust och inbjudande intryck.

Läs mer om Öredal här.

Mariedal

Den största modellen i serien är Mariedal, ett 1,5-planshus i vacker sekelskiftesstil, inspirerad av klassiska herrgårdar. Med sju rum och 245 kvadratmeter boyta är det hus som har det mesta, stora ljusa sällskapsutrymmena som vetter mot trädgårdssidan, matsal, vardagsrum, bibliotek och fönsterdörrar till trädgården.

Läs mer om Mariedal här.

Det finns fler husmodeller i Götenehus herrgårdsserie och alla modellerna går att förlänga eller få med alternativa planlösningar. Du kan läsa om modellerna här.


Detta är en annons från husleverantören Götenehus.