Renovera tidsenligt – så gör du
Generös takhöjd, fiskbensparkett och retro ligger högt på svenskars önskelista för nytt boende. Det visar en undersökning, om vilken byggnadsperiod som är mest populär, genomförd av Hemnet. I den här artikeln låter vi K-Rautas experter inspirera dig i hur du kan skapa retrostil hemma.
Kort sammanfattat så föredrar den genomsnittliga Hemnet-besökaren klassiska bostäder byggda mellan 1870 och 1929. Näst populärast är moderna bostäder byggda mellan 2000 och idag (23%) följt av bostäder byggda mellan 1930 och 1959 (17%).
Men oavsett vilken tidsepok som är din favorit så kan det vara en utmaning att få in känslan av en viss tid hemma hos dig? En detalj som verkligen andas slutet på 1800-talet är den klassiska pinnstolen. Redan på 1850-talet började pinnstolar att tillverkas i Småland och var i slutet av 1800-talet var det en vanlig möbel i svenska hem. Stora speglar, vackra golv, paneler och vad vi anser i dag vara dåligt planerad planlösning är andra saker som präglade svenska hem under perioden.
Läs K-Rautas Retroguide – klicka här.
Golven avslöjar
En renoveringsdetalj som var populär i slutet av 1800-talet var att måla om golven. Elin Nordström bor i vacker gård på gränsen mellan Medelpad och Hälsingland, tillsammans med K-Rauta renoverade hon sitt golv på ett unikt sätt. Hon målade golvet men i ett klassiskt schackrutigt mönster. Kulören lever vidare på dörren och golvlister, allt för att få rummet att hänga ihop. Hon hittade även tidsenliga beslag och dörrhandtag på K-Rauta.
K-Rautas retroguide visar hur du får till tidsenliga golv.
– Tillsammans blev det ett fint helhetsintryck. Sen har jag fixat en enkel hatthylla med hyllkrokar i krom. De passar med de nya dörrhandtagen, säger Elin Nordström.
Läs mer om hur du kan ge dina golv ett nytt liv.
1880-1910: Sekelskiftets golv satte ny standard
Tidigt under 1800-talet hade husen kilsågade golv. Ett golv som använde stockens form med växelvis lagda plankor där botten var bred och toppen smalnade av. Med industrialismen följde en utveckling där allt fler sågverk kunde såga plankor som var parallellsågade.
Mot slutet av 1800-talet kunde processerna för att lägga golv förenklas och standardiseras. I samband med detta gör stavparketten entré, vanligtvis i ek.
Köket skvallrar om en svunnen tid
Köket är en annan plats i hemmet som på ett tydligt sätt kan berätta om en annan tid. På senare har kök i 50- och 60-talsstil blivit väldigt populära, särskilt i lägenheter byggda under perioden.
Maria Kullberg – @uttrycksform på Instagram – har renoverat sitt kök i huset i Floda med häftiga loppisfynd ett äldre kök i retrostil. Maria hittade sin inspiration i K-Rautas Retroguide, en samling med artiklar med information och inspiration kring tidsepoker och vilken sorts inredning som präglade dem.
Detaljerna är avgörande för helheten.
När hon satte i gång gick köksförvandlingen snabbt och de gamla skåpen byttes ut mot nygamla i retrostil. Men alla i familjen var inte helt nöjda.
– Barnen tycker det var bra förut, men jag är lyrisk blir alldeles lycklig varje gång jag kommer in i köket nu. Det var en enkel drömrenovering.
Sugen på ett retrokök? Läs mer här.
1960-70: Popkultur och möbler av plast
Stilen är till en början ljus och lätt med stora tidstypiska fönster utan spröjs för att mot slutet av 60-talet få allt starkare färger och vågade mönster. I mitten av 60-talet var även den, så kallade, popkonsten på stark frammarsch precis som möbler gjorda i plast.
Kulörer som orange, mossgrönt och brunt blir allt vanligare på både väggar, mattor och möbler. Och än mer kulört och vågat ska det bli under 70-talet, där stora mönstrade tapeter och textilier tar plats i allt större omfattning.
Hatthyllans betydelse
Även mindre detaljer i hemmet kan sticka ut genom små förändringar. Maria Sundberg Holm, även känd som @tradgardsgatan6 på Instagram, tog inspiration av skafferiet i hennes hus när hon byggde en ny hatthylla. Målet var att få husets entré att andas 1920-tal. De rundade hyllplanen med sina enkla, höga handgjorda konsoler har inspirerat familjen och nu fick de stå modell för deras eget hemmabygge.
– Vi älskar hur den nya hyllans enkla konsoler och utseende smälter fint in i vår hall. Och med en växt och en fin korg ovanpå samt några jackor på krokarna känns det faktiskt som den alltid funnits där, säger hon.
Små detaljer gör helheten – läs mer i K-Rautas Retroguide.
Oavsett vilken tidsepok, stil eller material du tycker om kan K-Rauta hjälpa dig med ditt projekt. Ta den gamla loppisstolen och ge den nytt liv, måla om en gammal möbel eller renovera hela köket. Du bestämmer stilen och K-Rauta hjälper dig att nå målet.
1920-30: Funkis – funktionalismen på frammarsch!
Funktionalismen, även kallad funkis, gjorde sitt intåg redan under 1920-talet i Sverige. Nu skulle det bli slut på utsmyckningar och istället skulle fokus ligga på hemmets funktion.
Lättstädade hem och underhållsfria material var två ledord. Lika populärt idag som då. Att övergå till mer enkla och stilrena former fick till och med sitt egna namn internationellt, ”Swedish grace”.
Detta är en annons från K-Rauta.