K-Rauta – bastu

3 heta bastutrender just nu

När temperaturen ute sjunker längtar vi efter nya sätt att värma oss på. Under de senaste åren har bastandet fått sig ett uppsving. Här går vi igenom nyheter och trender inom bastuvärlden tillsammans med K-Rauta.

Att basta har alltid varit populärt bland svenskarna, men nu kanske mer än någonsin. Under den långa hösten och vintern är det allt fler som vill både basta och kallbada för att dra nytta av hälsofördelarna det för med sig. 

Här hittar du allt du behöver till din bastu.

1. Fjärrstyr din bastu  

Idag finns mängder av smarta funktioner du kan installera i bastun, från högtalare till stämningsfull belysning. Nu kan du dessutom fjärrstyra din bastu tack vare en app som bastuföretaget Harvia tagit fram. Utmärkt om du vill sätta på värmen på väg hem från gymmet eller jobbet.

Det spelar alltså ingen roll var du befinner dig – via appen MyHarvia kan du enkelt styra din bastu. Appen är ansluten till styrpanelen som kontrollerar bastuns funktioner som aggregatet, ljuset, ånggeneratorn och ventilationen. 

Klicka här för att se mer av Harvias utbud.

– Det är både smidigt och enkelt att fjärrstyra bastun. Extra bra för den som har ett fullspäckat schema eftersom man kan sätta på bastun innan man hunnit hem, säger Tomas Hjälmeby, säljchef på Harvia. 

Alla Harvias wifi-lösningar innehåller en säkerhetsenhet som ser till att uppvärmningen av din bastu är helt säker. När du lämnar hemmet stänger du bastudörren och trycker på knappen för att aktivera det fjärrstyrda startsystemet. 

2. Infraröd bastu

Någonting som blivit allt mer populärt är den infraröda bastun, en teknik som gör att värmen kan tränga sig djupare ner i huden. Rummet värms upp till cirka 60 grader med hjälp av specifika paneler som strålar ut värmen med olika våglängder. Tekniken gör att du som bastar svettas intensivare i lägre temperaturer än i en traditionell bastu. Alla Harvias bastudesigner finns också med infrarött. Tomas Hjälmeby på Harvia svarar på två vanliga frågor om infraröd bastu.

Varför ska man basta infrarött? 

– Något som skiljer den infraröda bastun från den traditionella är att den går att använda nästan omedelbart från det att den satts på. Dessutom är värmen torr vilket gör det möjligt att läsa eller lyssna på musik i bastun utan att man behöver oroa sig för att det ska förstöra ljudenheten eller boken.

Vem lämpar sig bastandet bäst för? 

– Den infraröda värmen lämpar sig för alla, men är extra passande för dig som lever ett hektiskt liv och uppskattar snabbheten och bekvämligheten med infraröda lösningar. Det krävs inget bygglov eller någon vattentätning för att sätta upp en infraröd kabin i en lägenhet, dessutom krävs endast en kvadratmeter av golvytan. 

3. Ta hand om kroppen 

Ett traditionellt bastubad uppskattas av många. Tv-profilen Victoria Skoglund har finskt påbrå och är uppvuxen med en stark bastukultur. Idag är bastun som hon har hemma varm flera dagar i veckan. På vardagarna avhandlas ofta arbetsdagen tillsammans med sambon i bastun. Det blir ett rum för samtal, reflektion och egentid utan störande mobiltelefoner. 

– Det perfekta bastubadet sker efter en lång arbetsdag. Då är det helt underbart att få värma upp kropp och leder i en het bastu. Både jag och min sambo har fysiskt krävande yrken och bastubadet har blivit ett sätt att sköta om våra stela och trötta muskler, berättar hon. 

Klicka här för att läsa om hälsofördelarna med att basta.

Hälsofördelarna är många. Förutom bättre och djupare sömn upplever Victoria att hennes koncentrationsförmåga förbättras av regelbundna bastubad. Dessutom sätter det igång blodcirkulationen vilket gör att hon känner skillnad på huden, blir piggare och mår allmänt bättre i vardagen. 

– Det finns så mycket som är bra med bastubad. Jag som arbetar fysiskt med kroppen, och emellanåt har ett pressat schema, tycker att jag varvar ner snabbare i bastun. Det gör att jag sover mycket bättre efteråt, säger Victoria avslutningsvis. 


Detta är en annons från K-Rauta.