K-Rauta – energispar

Tre sätt att spara el hemma

Med stigande elpriser och inflation är det många som vill sänka sin elräkning. Tillsammans med K-Rauta har vi samlat ihop tips, stora som små – som kan spara dig många kronor framöver. 

Många har länge sett på energi som en självklarhet, där det blir ljust när man tänder lampan och spisen blir varm när man sätter på plattan. Många är idag mer medvetna – och när man letar nytt boende är frågor kring hur bostaden är uppvärmd en av de vanligaste. 

Bland K-Rautas kunder är det allt fler som ställer frågor kring att tilläggsisolera, byta fönster och värmesystem. Mattias Grenborg arbetar som företagssäljare i Jönköping och märker en tydlig skillnad kring kundernas frågor om energibesparande lösningar.

Smarta investeringar

Klicka här för tips kring hur du minskar din energiförbrukning.

– Kunderna är mer och mer måna om att deras investeringar ska ge något tillbaka. De önskar att när de ändå byter fönster så ska det betala sig på sikt i form av minskade energikostnader, säger han.

Om du vill byta ut eller komplettera din uppvärmning finns det flera olika alternativ.

– Kaminer kan vara ett komplement till bland annat eluppvärmda villor. Likaså luftvärmepumpar är en investering som gör skillnad på uppvärmningskostnaden, speciellt om du har eluppvärmning. De är väldigt effektiva, säger Mattias.  

Områden att se över hemma

En stor energibov i samhället är våra hushåll. K-Rauta har samlat ihop en rad energismarta områden som du kan se över i ditt hem för att spara pengar i längden. 

Isolering. Lite extra isolering hemma kan göra att du sparar många kWh år efter år. 

LED. LED-lampor är de absolut mest energisnåla. De är dyrare att köpa men betalar sig snabbt då de har en livslängd på många, många år. 

Fönster. Att byta fönster till en sort med lägre U-värde gör att värmen stannar inne i huset, vilket snabbt sänker dina uppvärmningskostnader. 

Vitvaror. Byter du ut dina gamla energibovar mot nya energisnåla maskiner kan du spara många slantar i längden. 

Luftvärmepump. För dig med någon form av eluppvärmning kan en luftvärmepump spara många kronor varje år. På K-Rauta finns flera modeller att välja mellan. 

Kamin. Ren mysfaktor eller ett komplement till din nuvarande uppvärmning? Oavsett så både sparar kaminer energi och sprider mysfaktor hemma. 

Här kan du läsa om hur du sparar på energi genom tätningslister.

Byt värmekälla 

Uppvärmningen står givetvis för den största delen av hushållets energiförbrukning. Här finns mycket pengar att spara. Väljer du att konvertera från direktverkande el till ett vattenburet system har du möjlighet att söka bidrag. Värmepumpar går också bra. Har din villa en murstock kan du välja en panna som eldas med pellets eller ved. 

Vill du behålla direktel kan du med fördel komplettera med en pelletskamin eller en luftvärmepump för att sänka energikostnaden. Finns det tillgängligt där du bor går det också att byta till fjärrvärme. 

Den renaste energiformen, som dessutom är billigast, kommer direkt från solen. Solceller kan hjälpa till att minska mängden köpt energi med 2000-2500 kWh/år. 

Köp nyproduktion

All nyproduktion av byggnader för bostäder i Sverige ska följa Boverkets Byggregler (BBR). De ställer krav som ska begränsa byggnaders energianvändning både av miljömässiga och ekonomiska skäl. Kraven i sin tur har gjort att husleverantörerna lanserar det ena lågenergihuset efter det andra. Därtill finns passivhus och plusenergihus. Detta är alltså någonting att kika efter om du går i flyttankar.  

Klicka här för fler tips om hur du minskar ditt energibehov.


Detta är en annons från K-Rauta.