Davidshall Riksbyggen

Polishuset i Malmö blev drömbostäder

Ett ”once in a life time project” – så beskrivs omvandlingen av det gamla polishuset Davidshall i centrala Malmö som gjorts om till moderna bostäder med mycket själ och karaktär.
Det är en unik byggnad på ett av Malmös bästa lägen med många riktigt fina lägenheter, säger Emil Nilsson på Riksbyggen.

Polishusets ritades av arkitekten Frans Evers och stod klart 1934. Nu nära 90 år senare har Davidshall omvandlats av Riksbyggen till unika bostäder med mycket karaktär och själ. Samtidigt har tre nya huskroppar tillkommit inne på gården.

Vill du veta mer om Brf Neo Davidshall? Klicka här.

– Det är mäktigt att ha fått vara med och omvandla det gamla polishuset till ett bostadshus. Med de bevarande detaljer i ombyggnadsdelen har ett unikt boende skapats som förenar dåtid och nutid, säger Emil.

Flera detaljer har bevarats i Davidshall. Fasaden som täcks av rådhusvinet är kanske ett av det mest iögonfallande.

Bygger Riksbyggen nära dig? Sök efter ny bostad här.

Historiska detaljer skapar ett unikt boende

Stort och smått har bevarats i Davidshall. Fasaden som täcks av rådhusvinet och trapphusen med sina armaturer och granitsten är kanske det mest iögonfallande, menar Emil. I lägenheterna har man sparat detaljer som tegelfriser och fönster- och dörrinramningar för att ge bostäderna en härlig känsla.

Inne i bostäderna har detaljer så som tegelfriser och fönster- och dörrinramningar bevarats för att ge bostäderna en trevlig känsla.

Tack vare detta innefattar nu det gamla polishuset 122 karakteristiska lägenheter som framtagits på ett cirkulärt tillvägagångssätt med hänsyn till historien. Något som tyckts varit populärt då lägenheterna såldes snabbt vid säljstart 2021.

”Det har varit en enorm utmaning”

Det har dock inte alltid varit lätt, berättar Emil. Att ta fasta på orginaldetaljer, bygga hållbart och utföra allt arbete inne i Malmös stadskärna har inneburit flera svårigheter.

– Att genomföra en sådan stor och komplex ombyggnation är en enorm utmaning i sig. Lägg sedan till en stor nybyggnation inne på en trång innergård i city. Det har ställt höga krav genom alla led, något som vi lyckats leverera.

Så arbetar Riksbyggen med hållbart byggande.

I samband med renoveringen tillkom tre nya hus på innergården. Bostäderna har fått höga spröjsade fönster med fint ljusinsläpp.

Davidshall vinnare av prestigefullt pris

Genom sitt hårda slit och sitt sätt att ge nytt liv till Brf NEO Davidshall har projektet tagit hem titeln som Årets Miljöbyggnad. Davidshall nominerades även till det internationella och prestigefyllda priset Mipim Awards 2022 i kategorin ”Best Residental Development”.

– Det känns fantastiskt och vi är stolta över att projektet uppmärksammas internationellt, säger Emil Nilsson avslutningsvis.

Se hur Riksbyggen omvandlade det före detta Polisuset Davidshall till moderna bostäder.


Detta är en annons från Riksbyggen. Läs mer om deras hållbarhetsarbete här.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.