HSB 100 år

Sponsrat innehåll av HSB


Inredning från 1923 fram till idag

HSB, en av Sveriges största bostadsutvecklare, har spelat en viktig roll i svensk bostadshistoria sedan starten 1923. Genom åren har HSB varit med om att forma både vår syn på inredning och hur vi bor.

På 1910-talet var bostadsbyggande i Sverige lågt, människor var trångbodda och hyrorna bland de högsta i hela Europa. Bostadssituationen var så pass svår att riksdagen 1918 beslutade att ge stöd till nödbostäder i gymnastiksalar, kontor – ja, till och med i en skofabrik. I det här föddes idén om HSB, eller Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening, som de hette på den tiden. 

Vill du veta mer? Klicka här.

De första HSB-husen byggdes på Ynglingagatan och Skånegatan i Stockholm och stod klara 1924. HSBs bostäder var moderna för sin tid och medförde en ökad boendestandard som tidigare ansågs vara en lyx. Invändigt var lägenheterna enkla, funktionella men små i dagens mått. Detaljer som diskho i rostfritt stål i köken, tvättstuga i föreningarna och HSBs patenterade sopnedkast var några saker som lanserades under den här perioden. 

– Skillnaden mellan då och nu är att det idag skapas microtrender som man knappt hinner förälska sig i innan det byts ut mot något nytt. En trend som dock är återkommande är att blanda nytt och gammalt. Det kan jag verkligen uppskatta, säger Sofia Eneroth, inredningsansvarig på HSB. 

Vill du vara med och tävla om pengar till en kontantinsats med HSB Bospar? Klicka här!

Titta in i en lägenhet från 1923.

Du kan uppleva köket i VR under HSBs 100-årsturné genom Sverige. 

Och jämför med ett kök 2023 

Andra utmaningar idag än för 100 år sedan

Idag ser utmaningarna annorlunda ut än vid starten 1923, men HSBs innovationskraft och samhällsengagemang är samma nu som då. Under året fattade HSB beslut om att de fram till 2040 ska ha netto noll klimatpåverkan i hela värdekedjan. Flera insatser görs redan för att nå målen, installationer av solceller är ett bra exempel, hållbara inredningsval är ett annat. 

– Materialvalen i vår nyproduktion handlar mycket om kvalitet, funktion, hållbarhet och sunda material som du ska kunna leva med i många år utan att tröttna, säger Sofia Eneroth. 

Även HSB Living Lab är ett stort kliv in i framtiden, där HSB utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. 

Vill du veta mer om HSBs bostäder? Läs mer här.

Välj inredning själv – eller låt HSB hjälpa dig

Det är en speciell känsla att flytta till ett helt nytt hem. Särskilt om du själv fått vara med och bestämma hur det ska se ut. En av de roligaste delarna när du köper en nyproducerad bostad är valet av inredning. Som köpare i HSB har du i de flesta fall möjlighet att välja på en generös mängd olika inredningsval. Med dessa val kan du designa din bostad som du önskar så det passar din stil.  Att välja inredning kan dock vara lika roligt som utmanande, därför erbjuder HSB hjälp om du vill skapa en harmonisk helhet i ditt nya hem.

– På så sätt kan du få tips gällande färg- och materialval, samt hjälp med hur du sen kan binda ihop inredningen. Något som uppskattas av många, säger Sofia Eneroth.

Du kan också hålla utkik efter stämpeln ”Vår Favorit” på inredningsvalen. Om du väljer att inreda ditt hem enligt ”Vår Favorit”, kan du vara säker på att bostaden kommer att inredas med noggrant utvalda och hållbara designval, utan att det kostar extra. Dessa val garanterar både kvalitet och stil över tid, vilket ger dig trygghet i att ditt hem kommer att hålla sig fräscht och modernt i många år framöver.

Tävla om en kontantinsats

HSB är en viktig kugge i byggandet av nya bostäder runt om i landet. Under 2023 har HSB pågående produktion från norr till söder. Oavsett läge, kan du förvänta dig bostäder av hög kvalitet med hållbara materialval och smarta planlösningar. Därmed kan du alltid räkna med att få mycket för pengarna när du väljer att bo i en HSB-bostad. Vill du veta mer om HSBs nybyggda bostäder? Klicka här. 

Vill du vara med och tävla om pengar till en kontantinsats med HSB Bospar? Klicka här!


Detta är en annons från HSB.