Så inreder du hållbart

Så inreder du hållbart

Medvetenheten ökar och viljan att göra miljösmarta val växer. Att inreda klokt och miljövänligt innebär att tänka långsiktigt genom att välja tidlös formgivning och material som är hållbara och naturliga. Inredning som samtidigt gör vardagslivet enkelt och vackert. Men hur gör man för att lyckas?

Här hittar du enkla tips och inspiration på hur inredningsstilen kan bli riktigt snygg och samtidigt hållbar. Därtill ställer vi tre frågor om hållbar inredning till Norrgavels grundare och formgivare Nirvan Richter.

Alla de visningsbilder från svenska hem som dagligen publiceras på Hemnet avslöjar trender. 2018 syntes det att det minimalistiska och lyxiga försvann, istället tog det harmoniska, hemtrevliga och trivsamma över. Sakta men säkert har också hållbarhet tagit en större roll i form av hållbara nordiska trämöbler, inredningsdetaljer och återanvända textilier.

Oavsett budget och boendeform går det att skapa ett hem som är hållbart inrett. Miljövänligt och vackert. Men det krävs viss eftertanke, tålamod, samt en rejäl portion viljestyrka för att stå emot den rådande konsumtionshetsen i samhället. Belöningen blir ett hem i äkta harmoni – en plats för välmående.


3 tips för en hållbar inredning

1. Konsumera mindre men bättre. Köp färre inredningsdetaljer och möbler men prioritera hög kvalitet vad gäller form, funktion och fysisk hållbarhet. Låt hemmet växa organiskt; acceptera ärvt, second hand eller lånat och komplettera med nytt av hög kvalitet efter hand.

2. Välj miljövänliga naturmaterial. Material som åldras vackert och naturligt, samtidigt som de bidrar med en ren och hälsosam inomhusmiljö.

3. Ta hand om dina möbler och vårda dem regelbundet. Välj möbler som är konstruerade för att lätt kunna kläs om, målas och repareras vid behov.


3 hållbara och smarta möbelköp

Läs mer om Easy Chair här.

1. Easy Chair en modern klassiker

Easy Chair från Norrgavel är en nätt fåtölj med ett asketiskt avskalat uttryck som alltid känns lika uppdaterat. Hantverket bakom och sittkomforten är rena perfektionen. Naturmaterialen är noggrant utvalda och allt i stolen kan återgå till kretsloppet – trästativ, en sadelgjord av lin som bär sittdynan av hästsvanstagel, en ryggkudde fylld med sjöfågelfjäder, klädsel av vegetabiliskt garvat läder eller 100% linnetyg. Skönt både för kroppen och samvetet! En modern klassiker som håller i generationer.


Läs mer om Pinnstol här.

2. Pinnstol en folkhemsfavorit

En oemotståndlig kombination av tidlös design, kvalitet och äkta sittkomfort. Norrgavels Pinnstol är en tolkning av en älskad folkhemsklassiker. Väldigt lätt och nätt, samtidigt som den är tillverkad av massivt trä i alla delar. Skönhet i varenda liten detalj. En stol som håller över tiden i dubbel bemärkelse.


Läs mer om Bord med utdrag här.

3. Bord med utdrag funktionell finess

Bord med utdrag från Norrgavel är konstruerat för att försköna och förenkla tillvaron. Behagligt avrundat i sina former och med praktiska iläggsskivor som förvaras i bordet. Ett härligt matbord som funkar lika bra på vardagar som till fest. Tillverkat av massivt trä som bara blir vackrare med åren. Enkelt att underhålla och kan vid behov fås tillbaka till nyskick genom slipning och ytbehandling.

3 frågor till Norrgavels grundare

Namn: Nirvan Richter

Ålder: 64 år

Bor: I Malmö

Gör: Formgivare och grundare av Norrgavel

Efter avklarade arkitektstudier och snickeriutbildning valde Nirvan Richter att satsa fullt ut på hållbar inredning och grundade 1991 företaget Norrgavel. Ända sedan dess har Norrgavels möbler karaktäriseras av ord som enkelhet, känsla och närvaro, liksom ärlighet och långsiktighet. Möbler som andas hållbarhet i varje detalj. Vi fick chansen att ställa några frågor till Nirvan – temat är förstås inredning och hållbarhet.

Hur ser inredningen ut  hemma hos dig?

– Jag får ofta en spontan reaktion av nya besökare, typ men det ser ju ut som i en Norrgavelbutik. Jo, jag lever nog som jag lär. Jag gör de möbler som jag själv har längtat efter att leva med och som jag inte hittat på marknaden. Jag vill alltid ha riktigt bra kvalitet och avstår eller väntar hellre än att köpa något som inte håller måttet. Det kan ta tid innan inredningen så att säga sitter, men då det väl skett har jag inte längre något behov av att förändra. Människor som kommit tillbaka efter många år blir ibland förvånade, …men det ser ju likadant ut som förra gången trots att du skulle kunna byta så ofta du vill.

Är svenskar intresserade av att inreda hållbart?

– Norrgavel har haft samma fokus på ekologi ända från starten för 25 år sedan. Det har hänt mycket med svenskarnas miljöengagemang under dessa år. I början höll vi till och med tyst om det eftersom vi på den tiden riskerade att skrämma bort kunder som kopplade eko till gröna vågen. Kring 2006 (Al Gore-filmen, Sternrapporten) hände något, vi märkte en markant ökning av kundernas intresse och medvetenhet. Det har sedan bara fortsatt. Idag ser flertalet av våra kunder vårt hållbarhetsfokus som ett stort plus, men få sätter det i första rummet och viljan att betala extra för det varierar.

Begagnat eller miljövänligt nytt – vad är mest hållbart när man köper möbler?

– Att leva med ärvda saker eller att köpa begagnat är ofta klokt när man tänker hållbarhet. Samtidigt är gamla möbler ibland för utrymmeskrävande, svårskötta och anpassade till en funktion som inte finns kvar. Ett hem för en modern livsstil kräver ofta komplement av nya möbler. Norrgavels ledstjärna är att konsumera mindre men av mycket högre kvalitet. Kvaliteten och hållbarhet gäller såväl form och funktion som att möblerna enkelt går att underhålla och renovera. Naturmaterial som trä binder koldioxid och kan enkelt återföras i naturens kretslopp. Med närproducerat minskas miljöbelastande transporter.



Detta är en annons från Norrgavel. Vill du veta mer om Norrgavels produkter? Klicka här.