Sponsrat innehåll av Götenehus
Solceller – en smart investering till villan
Många känner till att nyproducerade hus redan är energieffektiva. Ett sätt att få ännu bättre koll på driftkostnaderna över tid är att välja solceller som tillval. Fredrik Arvidson från Götenehus berättar om fördelar med solceller – och ger tips på vad du inte får glömma.
Det är inte konstigt att många just nu funderar på sin elförbrukning och hur den går att sänka. Tur då att det finns en energikälla som inte ger utsläpp, kräver minimalt med underhåll och som dessutom är en smart investering för framtiden.
– Att utrusta ditt nya hus med solceller är bra både för din ekonomi och klimatet. Vi har haft solceller i vårt tillvalsutbud sedan 2016 men i år ökar efterfrågan kraftigt. Varannan husköpare på Götenehus idag väljer till solceller, säger Fredrik Arvidson, affärsområdeschef på Götenehus, en av Sveriges mest anlitade småhusleverantörer.
Det är enkelt att förstå varför. Inflation och höga energipriser gör att många vill skaffa sig kontroll över sina framtida driftkostnader och känna trygghet inför husbygget.
– Det ska kännas tryggt och smidigt att bo i ett Götenehus. Från enkelheten i en totalentreprenad och arkitektritade planlösningar, till byggsystem som ger goda energivärden och låga driftskostnader, säger Fredrik Arvidson.
Vill du veta om solceller – läs mer här.
Husköpare berättar
Götenehus kunder Anna-Karin och Mikael gjorde flera medvetna val när de byggde hus tillsammans. I december 2020 flyttade de in i sin nybyggda Kungsholm-villa. De valde totalentreprenad, vilket innebär att Götenehus ansvarade för hela byggprocessen.
– Välj totalentreprenad om du inte har tid eller kunskap att bygga själv, menar paret.
Deras tips till andra husbyggare är också att våga testa ny teknik – som att släcka lampor på distans och installera solceller för att minska elkostnaderna i huset. Paret valde till 20 solceller på taket som står för cirka 6 kW – en stor del av hushållets energibehov. Under soliga perioder får de till och med betalt för överskottet som kan levereras till energibolaget.
Klicka här om du vill veta mer om Götenehus olika husmodeller.
– Huset är ju energieffektivt i sig och med egenproducerad solenergi går vi plus under stora delar av året. Det är både bra för plånboken och bidrar till att minska det totala elbehovet i landet, säger Anna-Karin och Mikael.
Solel – så funkar det Elektriciteten som solcellerna producerar tar alltid närmaste vägen till användaren. Det betyder att det först och främst är det egna huset som använder solelen som solcellerna alstrar. Eventuellt överskott kan säljas vidare ut på elnätet. Under sommarmånaderna produceras mest el, men hela perioden från mars till oktober ger solcellerna ett tillskott till husets elförbrukning.
Värt att tänka på
För dig som fundera på att bygga hus kan det vara klokt att välja till solceller från start, även om det är möjligt att sätta upp i efterhand.
– Det absolut smidigaste är att lägga till solcellsanläggningen inom entreprenaden. Då kan solcellerna anpassas efter takkonstruktionen och huset placeras på tomten för att optimalt ta tillvara på solenergin, säger Fredrik Arvidson.
En annan fördel med att planera in solceller från start är att de bättre kan anpassas till husets utseende i färg och form. Ett tips är att placera solcellerna mot väst och öst. På så sätt tar du tillvara på solens strålar optimalt.
Klicka här för att beställa kataloger från Götenehus.
Tillval som lönar sig i längden
För dig som vill bygga hus kan vara värt att fundera över vilka tillval som lönar sig i längden. Är det stavparkett i vardagsrummet, stenskiva i köket eller kanske energibesparande lösningar som solceller?
– Även om alla våra hus har bra mätvärden kommer energiförbrukningen att minska med solceller på taket. Den dag du eventuellt säljer huset är solcellerna en starkt bidragande faktor till värdeökningen, Fredrik Arvidson avslutningsvis.
Vill du veta mer om solceller? Klicka här.
Denna artikel sponsrad av Götenehus.