OBOS-historia

”Vi ägs av våra medlemmar och bygger för våra medlemmar”

I snart 100 år har OBOS arbetat för att människor ska kunna bo tryggt. I Norge har bostadsutvecklaren vuxit och blivit en viktig del av det norska samhället, samtidigt som över 500 000 norrmän blivit delägare i det kooperativt ägda OBOS. Nu är det dags för svenskar att bli en del av OBOS och OBOS en större del av Sverige.  

OBOS har under många år byggt bostäder runt om i hela Sverige. Nu satsar bostadsutvecklaren extra hårt på Stockholm, Göteborg och Malmö där suget på nya bostäder är stort.

– Vi har de senaste åren etablerat en stark position på den svenska marknaden och bygger idag bostäder i 152 av Sveriges kommuner. När vi nu ökar takten i de Stockholm, Göteborg och Malmö lägger vi den sista pusselbiten för att bli en heltäckande bostadsutvecklare för hela Sverige, säger Sofia Ljungdahl VD för OBOS Nya Hem för OBOS Sverige

OBOS grundades i Oslo redan 1929. Det var en grupp arbetslösa byggnadsarbetare som startade en kooperativ bostadsorganisation efter att ha sneglat åt hur den kooperativa modellen för bostadsbyggande hade byggts upp på andra sidan gränsen i Sverige.

OBOS bygger i hela landet – hitta en bostad nära dig.

I dag, nästan 100 år senare, har OBOS med sina medlemmar som delägare blivit en innovativ aktör på den bostadsmarknaden i Norge och Sverige. Även om få kanske känner till namnet OBOS är det en av Sveriges ledande bostadsutvecklare med en lång historia och gedigen erfarenhet av att bygga med kvalitet och eftertanke. Redan 1927, två år innan OBOS grundades i Norge lades i Sverige grunderna till det idag OBOS-ägda Myresjöhus som är en av landets mest populära husleverantörer. Ur Myresjöhus växte senare SmålandsVillan fram. Även det ett folkkärt varumärke som det Myresjöhus blivit under sina 94 år i Sverige.


FAKTA: OBOS i Sverige

I Sverige utvecklar OBOS bostäder genom varumärkena OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan. De är alla företag med långa traditioner inom svensk bostadsutveckling och som tillsammans har byggt över 150 000 bostäder i Sverige. Under 2020 lanserade OBOS även sin svenska storstadssatsning OBOS Nya Hem i syfte att utveckla mer stadsnära områden.

Till vänster syns arbetare på Myresjö Ångsåg & Snickerifabrik som senare blev Myresjöhus. Till höger är det första huset som Myresjöhus byggde i Sverige.


Förändring på riktigt

Det är stor skillnad mellan att vilja förändra och att faktiskt göra det. OBOS har under företagets hela historia varit ett företag som faktiskt förändrat och utvecklat bostadsmarknader och samhällen. I slutet av 2020 lanserade OBOS sitt medlemsprogram i Sverige, ett program som varit en enorm succé i Norge med över 500 000 medlemmar.

Bli medlem du också och hitta ditt nya hem – i hela landet.

OBOS medlemsprogram kan tecknas var man än bor i landet och ger utöver en kö-plats med förtur till OBOS bostäder även andra förmåner som gör det enklare och billigare att förbättra ens boende, såsom juridisk rådgivning, städhjälp, och rabatt på färg och försäkringar. Medlemsprogrammet lanserades med ett högt uppsatt mål – att inom en femårsperiod sälja 3 000 bostäder i Sverige varje år, vilket går att jämföra med dagens 1 500 bostäder.

– OBOS ägs av sina medlemmar och vi bygger för våra medlemmar. Är man medlem så får man förtur till våra bostäder. Det här är ett helt nytt sätt att hitta sin drömbostad, först i kön väljer först. Medlemmar får också unika förmåner. De flesta förmåner är kopplade till ditt boende. Du kan få rabatt på allt från försäkringar till köks- och badrumsinredning samt installering av solceller. Så medlemskapet – som kostar 200 kronor per år – har ett värde i sig, även om du inte vill köpa bostad just nu, berättar säger Anna Clara Dettner von Vegesack, chef för OBOS Medlem i Sverige.

Det finns utmaningar för många att köpa bostad i Sverige i dag. Detta är något som OBOS vill förändra. 

Ett delmål som verkligen sticker ut är att 20 procent av de sålda bostäderna ska erbjudas genom alternativa boköpsmodeller. Modellerna är något som endast medlemmar kan nyttja. Här särskiljer sig OBOS som en aktör som aktivt agerar för att förändra den marknad de befinner sig på. Med alternativa boköpsmodeller är målet att ge fler möjligheten att köpa sin bostad, oavsett ekonomiska förutsättningar. Men vad innebär det i praktiken?

Bli medlem och för förtur till OBOS nya bostäder – läs mer här.

Det finns många utmaningar för unga vuxna att köpa bostad i Sverige i dag. Höga bostadspriser i framförallt storstadsregionerna, amorteringskrav och svårigheter att få bolån gör det svårt att komma in på bostadsmarknaden. Detta är något som OBOS vill förändra med innovativa lösningar. 

– Vi bygger för många målgrupper i olika faser av livet – allt ifrån vissa stora exklusiva lägenheter till småbostäder till förstagångsköparen. Gemensamt för våra projekt är det goda mikroläget; nära kommunikationer, service, skolor, natur, ofta alltsammans. Trösklarna för att ta sig in i ett ägt boende är för höga i Sverige och det vill vi vara med och förändra, säger Sofia Ljungdahl, VD för OBOS Nya Hem och ansvarig för OBOS satsning i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Genom alternativa boköpsmodeller vill OBOS skapa fler bostäder som är tillgängliga för mer människor, oavsett inkomst.

Vem har råd till en bostad?

OBOS beräkningar visar att endast cirka 5 procent av samtliga bostäder som är till salu i Stockholm är tillgängliga för en ensamstående sjuksköterska som har en medianlön på 37 300 kronor i månaden, utan övriga skulder och med besparingar på 300 000 kronor för kontantinsats. Motsvarande andel tillgängliga bostäder är i Göteborg 16 procent och i Malmö 59 procent.

Genom alternativa boköpsmodeller vill OBOS skapa fler bostäder som är tillgängliga för mer människor, oavsett inkomst. Det går att göra genom att använda lösningar som OBOS Deläga, en modell där köparen äger en del av lägenheten och hyr resterande del av OBOS. Flera olika modeller har introducerats i Norge och kan introduceras även i Sverige.

– Vi vill ta vårt samhällsansvar och inte bara peka på problem utan bidra till lösningarna. Därför växlar vi nu upp takten på vår nyförsäljning- och produktion i storstäderna och introducerar nya köpmodeller som OBOS Deläga för att fler ska kunna komma in i ett ägt boende. Vi möjliggör helt enkelt för fler att ta sig in på bostadsmarknaden, fortsätter Sofia Ljungdahl.

Stor aktör

OBOS är ett stort företag som har möjligheten att påverka det samhälle de agerar inom. En viktig del i det arbetet är OBOS ger tillbaka, ett program för att kunna verka som en ansvarstagande samhällsutvecklare. 10 procent av OBOS vinst går tillbaka till samhället, resterande 90 procent återinvesteras i företaget. Några kriterier för OBOS ger tillbaka är att arbetet dit pengar går ska bidra till att barn och ungdomar får en trygg och meningsfull fritidsaktivitet och att det ska bidra till en bättre boende- och uppväxtmiljö för unga.

Så arbetar OBOS med samhällsansvar – läs mer här.


OBOS i siffror

Över 2 500 anställda.
Bygger i dag bostäder i 168 svenska kommuner.

Det kostar 200 kronor per år att vara medlem i OBOS.

I hela Sverige har OBOS över 8 000 bostäder i planerad eller pågående produktion.


I Norra Djurgårdsstaden i Stockholm kommer OBOS bygga prestigeprojektet Gasklockan.

Prestigeprojekt

Sedan medlemsprogrammet introducerades i Sverige i slutet av 2020 har tusentals svenskar anslutit sig och blivit en del av OBOS. Just nu utvecklar OBOS mängder av nya bostadsprojekt runt om i landet. Särskilt satsar de på storstadsregionerna där det inom de kommande åren kommer byggas tusentals bostäder.

Ett projekt som sticker ut är prestigeprojektet Gasklockan som når 110 meter över havet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I projektet ryms cirka 320 lägenheter, förskola och lokaler för kontor och handel i markplan.

Bli medlem du också och hitta ditt nya hem – i hela landet.


Detta är en annons från OBOS. Läs mer om OBOS här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *